Zapraszam na słodkie bułeczki limonkowe, gdzie ciasto jest delikatne drożdżowe. Cukrem rozmarynowym są posypane, same lub z masełkiem zjadane.
Składniki
na 16 szt.:
- 450 g mąki pszennej typ 405,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 110 g cukru białego,
- 70 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 1 limonka,
- szczypta soli,
ponadto:
- 3 łyżki cukru białego kryształ,
- gałązka świeżego rozmarynu.
Przygotowanie
Zaczyn:
Do dużej miski dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko (lekko podgrzane- max. temp. 40°C), dokładnie wymieszać. Wsypać 100 g przesianej mąki, połączyć składniki. Przykryć woreczkiem foliowym lub wilgotną ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Limonkę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok – ok 3 łyżki soku.
Do wyrośniętego zaczynu, dodać roztrzepane jajka, pozostały cukier, sok ze skórką limonki, dokładnie wymieszać za pomocą dużej łyżki. Dodać stopniowo 250 g mąki (100 g mąki zostawić) oraz sól. Za pomocą łyżki połączyć składniki zagarniając ciasto od zewnątrz do środka.
W tym momencie ciasto wyrabiać dłonią, dodając pozostałą mąkę i miękkie masło. Powinno być delikatne o jednolitej konsystencji. Uformować kulę, pozostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 80 min.
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, przekroić na 4 równe części. Uformować z nich kule, przekroić je na 4 części, wyjdzie 16 równych porcji. Uformować bułeczki ułożyć w odstępach na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Za pomocą żyletki lub bardzo ostrego noża, ciasto naciąć, na szerokość bułeczki, lekko z boku patrz. zdjęcie. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na ok. 60 – 90 min do wyrośnięcia, czas zależy od temp. otoczenia, jeśli w pomieszczeniu jest ciepło, ciasto będzie szybciej rosło.
Przed pieczenie, wierzch ciasta za pomocą pędzelka, posmarować wodą.
Piekarnik nastawić na 190°C, piec w tej temp. ok. 12-15 min.
Cukier rozmarynowy:
Kilka igiełek rozmarynu pokroić bardzo drobno, utrzeć z cukrem w moździerzu, można też zmiksować.
Bułki zaraz po upieczeniu, posmarować za pomocą pędzelka wodą, posypać cukrem rozmarynowym, pozostawić na kratce od piekarnika do przestygnięcia. Przed podaniem oprószyć ponownie cukrem.
0 komentarzy