Drożdżowe bułeczki z nutą limonki, oprószone cukrem rozmarynowym

17 sie, 2023 | BOŻE NARODZENIE, PIECZYWO, SŁODKIE WYPIEKI | 0 komentarzy

Zapraszam na słodkie bułeczki limonkowe, gdzie ciasto jest delikatne drożdżowe. Cukrem rozmarynowym są posypane, same lub z masełkiem zjadane.

Składniki

na 16 szt.:

  • 450 g mąki pszennej typ 405,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 110 g cukru białego,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 limonka,
  • szczypta soli,

ponadto:

  • 3 łyżki cukru białego kryształ,
  • gałązka świeżego rozmarynu.

Przygotowanie

Zaczyn:

Do dużej miski dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko (lekko podgrzane- max. temp. 40°C), dokładnie wymieszać. Wsypać 100 g przesianej mąki, połączyć składniki. Przykryć woreczkiem foliowym lub wilgotną ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Limonkę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok – ok 3 łyżki soku.

Do wyrośniętego zaczynu, dodać roztrzepane jajka, pozostały cukier, sok ze skórką limonki, dokładnie wymieszać za pomocą dużej łyżki. Dodać stopniowo 250 g mąki (100 g mąki zostawić)  oraz sól. Za pomocą łyżki połączyć składniki zagarniając ciasto od zewnątrz do środka.

W tym momencie ciasto wyrabiać dłonią, dodając pozostałą mąkę i miękkie masło. Powinno być delikatne o jednolitej konsystencji.  Uformować kulę, pozostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 80 min.

Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, przekroić na 4 równe części. Uformować z nich kule, przekroić je na 4 części, wyjdzie 16 równych porcji. Uformować bułeczki ułożyć w odstępach na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Za pomocą żyletki lub bardzo ostrego noża, ciasto naciąć,  na szerokość bułeczki, lekko z boku patrz. zdjęcie. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na ok. 60 – 90 min do wyrośnięcia, czas zależy od temp. otoczenia, jeśli w pomieszczeniu jest ciepło, ciasto będzie szybciej rosło.

Przed pieczenie, wierzch ciasta za pomocą pędzelka, posmarować wodą.

Piekarnik nastawić na 190°C, piec w tej temp. ok. 12-15 min.

Cukier rozmarynowy:

Kilka igiełek rozmarynu pokroić bardzo drobno, utrzeć z cukrem w moździerzu, można też zmiksować.

Bułki zaraz po upieczeniu, posmarować za pomocą pędzelka wodą, posypać cukrem rozmarynowym, pozostawić na kratce od piekarnika do przestygnięcia. Przed podaniem oprószyć ponownie cukrem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl