Risotto na zielono z złocistymi boczniakami

25 lip, 2020 | CUKINIA, DANIA JARSKIE, GRZYBY, RISOTTO, RYŻ, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Risotto to moje danie z ryżu ulubione i zawsze jest inaczej zrobione. Przepis zawsze podczas przygotowania powstaje, a jak się do niego dobrych składników dodaje, to końcowy efekt zaskakuje i całej rodzinie smakuje. Tym razem gotowej pasty z zielonym groszkiem i koperkiem Wawrzyniec dodałam i dzięki temu oryginalny smak uzyskałam. Risotto wszyło kremowe, w smaku wyjątkowe, a złote boczniaki idealnie tu pasowały i dobrze do ryżu z warzywami się wkomponowały.

Składniki

  • 200 g ryżu arborio (na risotto),
  • 5 łyżek oleju rzepakowego rozmaryn, oregano,
    bazylia KUJAWSKI,
  • 1 cebula biała,
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzy zielonego,
  • 1 łyżka kapary,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 200 g młodej cukinii,
  • 70 g pasty warzywnej z zielonym groszkiem i
    koperkiem Wawrzyniec (2 kopiaste duże łyżki),
  • pęczek szczypiorku,
  • garść listków świeżej mięty,
  • garść świeżego lubczyku,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • 20 g sera grana padano,
  • 200 g boczniaków,

ponadto:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego rozmaryn, oregano,
    bazylia,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię w cienkie dłuższe paski. W rondelku nastawiamy bulion, ma być cały czas gorący.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy ryż i całość podsmażamy, aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oleju.

Następnie  wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często  mieszając, stopniowo, chochelka po chochelce (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.

Kapary i pieprz marynowany kroimy bardzo drobno, dodajemy do ryżu.

Kiedy ryż będzie al dente dodajemy cukinię, pastę Wawrzyniec i delikatnie mieszamy, pamiętamy o dolewaniu bulionu.

Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż.

Szczypiorek, miętę i lubczyk drobno siekamy. Część sera trzemy na tarce o drobnych oczkach.

Boczniaki kroimy po długości na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy boczniaki, oprószamy solą.

Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy.

Kiedy ryż będzie idealny, zdejmujemy z ognia, dodajemy zioła, ser, masło, doprawiamy pieprzem do smaku i delikatnie mieszamy.

Risotto podajemy z grzybami, serem i dokładamy kilka listków ziół.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl