Szparagi już się pojawiły, wiec i mnie do przygotowania dania skusiły. Łososia do nich dobrałam i jeszcze ryż na zielono przygotowałam. Biały ryż ze szpinakiem połączyłam, do którego groszek dołożyłam. Szparagi i ryba w piekarniku się grzały, tak trochę wiosennie leniuchowały, a ryż szybko się gotował, bo na połączenie ze szpinakiem się szykował. Groszek wskoczył dla smaku do szpinaku, od razu się dogadali i odcieni zieleni, białemu ryżu nadali. Danie niczym wiosna – zielona, radosna, zdrowie na talerzu poukładane, zostało szybko, ze smakiem pozjadane.
Składniki
na 2-3 porcje:
- pęczek szparagów zielonych,
- ok. 300 g surowego filetu z łososia norweskiego,
- 2 łyżki musztardy Djon,
- ok. kopiastą łyżkę ziaren kapary,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- pieprz cytrynowy do smaku,
- olej rzepakowy Rapso,
- sól do smaku,
- 100 g ryżu białego,
- ząbek czosnku,
- ok. 150 g mrożonych liści szpinaku,
- ok. 50 g mrożonego groszku,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego.
Przygotowanie
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Między czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy sos sojowy, groszek i podgrzewamy ok. 2 min. Szpinak z groszkiem łączymy z ryżem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem. Układamy na foli aluminiowej, polewamy olejem rzepakowym, obtaczamy je w nim, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem kolorowym. Przykrywamy szczelnie folią.
Łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Po środku, wzdłuż przecinamy nożem. Musztardę mieszamy z 1 łyżką oleju rzepakowego i nacieramy całą rybę. W nacięcie wkładamy kapary, wierzch doprawiamy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Łososia (skórą w dół) układamy na foli aluminiowej, przykrywamy rybę tak ,aby nie dotykała jej z góry (robimy tzw. torebkę).
Rybę i szparagi układamy na blasze od piekarnika i pieczemy ok. 8-10 min w 200°C. Czas pieczenia szparagów może być dłuższy w zależności od ich grubości. Ryba powinna być różowa, będzie wtedy soczysta, delikatna i smaczna.
Łososia podajemy z ryżem szpinakowo groszkowym i szparagami.
0 komentarzy