Letni sernik z jeżynami bez pieczenia

27 sie, 2022 | DESERY, SERNIK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Lato, słońce, ciepło wokoło, od razu na sercu robi się wesoło. Na spacer do lasu się wybrałam, a tam jeżyny dziko rosnące zebrałam. Z nimi pyszne ciasto bez pieczenia przygotowałam i cudowny smak lata w deserze schowałam. Spód z daktyli, żurawiny i chrupiących cacao herbatnikami przygotowałam i  pyszny baton otrzymałam. Kolejna warstwa to mascarpone z bitą śmietaną, które ubiłam i dla zagęszczenia żelatynę i galaretkę dołożyłam. Trzecią warstwą (to połowa masy białej) jest masa którą z dodatkiem jeżyn zmiksowałam, bardziej delikatną, puszystą uzyskałam, a wierzch jeżyny poukładałam i galaretką przeźroczysta zalałam. Każda warstwa swoim smakiem zaskakuje, a w połączeniu genialnie kubki smakowe czaruje. Takie ciasto śmiało można z innymi letnimi owocami przygotować i lato w deserze smakować.

Składniki

na okrągłą formę o średnicy ok. 18 cm:

  • 185 g herbatników kakaowych,
  • 100 g daktyli suszonych,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 500 g mascarpone,
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 350 g jeżyn leśnych,
  • 1 galaretka przeźroczysta,
  • 3 łyżeczki żelatyny 10 g,
  • listki świeżej mięty.

Przygotowanie

Owoce umyć, osuszyć.

Daktyle i żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na 15 min, odcedzić.

Zmiksować na gładko, dodać pokruszone herbatniki i całość zmiksować. Wyłożyć równomiernie dno tortownicy. Żelatynę wsypać do kubka, zalać 50 ml śmietanki, pozostawić na 15 min do spęcznienia.

Galaretkę rozpuścić wg proporcji podanych na opakowaniu. O 60 ml gorącej galaretki wlać do śmietanki z żelatyną i dokładnie rozmieszać do jej rozpuszczenia.

Pozostałą śmietankę ubić z dodatkiem soli i cukru pudru, dodać mascarpone, zmiksować. Wlać przygotowaną żelatyną i zmiksować na gładko. Połowę masy przełożyć na spod z herbatników, do pozostałej masy dodać 200 g jeżyn, zmiksować. Masę jeżynową wyłożyć na masę białą, wierzch wyrównać, dodać dużą ilość owoców. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Kiedy pozostała galaretka będzie zastygać, przelać ją na ciasto. Schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl