Lato, słońce, ciepło wokoło, od razu na sercu robi się wesoło. Na spacer do lasu się wybrałam, a tam jeżyny dziko rosnące zebrałam. Z nimi pyszne ciasto bez pieczenia przygotowałam i cudowny smak lata w deserze schowałam. Spód z daktyli, żurawiny i chrupiących cacao herbatnikami przygotowałam i pyszny baton otrzymałam. Kolejna warstwa to mascarpone z bitą śmietaną, które ubiłam i dla zagęszczenia żelatynę i galaretkę dołożyłam. Trzecią warstwą (to połowa masy białej) jest masa którą z dodatkiem jeżyn zmiksowałam, bardziej delikatną, puszystą uzyskałam, a wierzch jeżyny poukładałam i galaretką przeźroczysta zalałam. Każda warstwa swoim smakiem zaskakuje, a w połączeniu genialnie kubki smakowe czaruje. Takie ciasto śmiało można z innymi letnimi owocami przygotować i lato w deserze smakować.
Składniki
na okrągłą formę o średnicy ok. 18 cm:
- 185 g herbatników kakaowych,
- 100 g daktyli suszonych,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 500 g mascarpone,
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru,
- szczypta soli,
- 350 g jeżyn leśnych,
- 1 galaretka przeźroczysta,
- 3 łyżeczki żelatyny 10 g,
- listki świeżej mięty.
Przygotowanie
Owoce umyć, osuszyć.
Daktyle i żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na 15 min, odcedzić.
Zmiksować na gładko, dodać pokruszone herbatniki i całość zmiksować. Wyłożyć równomiernie dno tortownicy. Żelatynę wsypać do kubka, zalać 50 ml śmietanki, pozostawić na 15 min do spęcznienia.
Galaretkę rozpuścić wg proporcji podanych na opakowaniu. O 60 ml gorącej galaretki wlać do śmietanki z żelatyną i dokładnie rozmieszać do jej rozpuszczenia.
Pozostałą śmietankę ubić z dodatkiem soli i cukru pudru, dodać mascarpone, zmiksować. Wlać przygotowaną żelatyną i zmiksować na gładko. Połowę masy przełożyć na spod z herbatników, do pozostałej masy dodać 200 g jeżyn, zmiksować. Masę jeżynową wyłożyć na masę białą, wierzch wyrównać, dodać dużą ilość owoców. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Kiedy pozostała galaretka będzie zastygać, przelać ją na ciasto. Schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
0 komentarzy