Chleb oliwkowy jest delikatny i wyjątkowy. Wystarczy kilka składników, czas na wyrośnięcie ciasta i pieczenie. Jego smak z pewnością zależy od jakości oliwy. Do wyrobienia ciasta użyłam oliwy z oliwek extra vergine Classico, która ma przyjemny aromat z delikatną nutą owoców i trawy oraz lekko pikantny smak. Idealnie połączyła się z czarnymi oliwkami i lubczykiem, który jak oliwa ma lekko gorzkawy smak. Chleb jest pyszny i cudownie pachnie. Nie potrzebuje żadnych dodatków, bo sam w sobie najlepiej smakuje, abo z odrobiną oliwy.
Składniki
- 75 ml oliwy z oliwek MONINI extra vergine Classico,
- 50 g drożdży,
- 320 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 80 g czarnych oliwek w plasterkach.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier i 50 g mąki, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie do którego dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, sól, lubczyk i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej złapało powietrza. Formujemy kule, którą oprószamy mąką. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Oliwki oprószamy w mące i dodajemy do ciasta, które jeszcze raz zagniatamy.
Formujemy owalny bochenek, przekładamy na podsypaną mąką blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
Chleb pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
Mmm, wygląda bosko 🙂 Uwielbiam pieczywo z oliwkami 🙂
Dziękuję, tak też smakuje – bosko 🙂