Penne z cukinią, kabanosami z włoską nutą

25 paź, 2017 | MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Makaron gotujemy, w tym czasie pozostałe składniki przygotowujemy, razem wszystko mieszamy, po włosku doprawiamy, kiełkami i serem posypujemy i już ze smakiem sobie jemy. 

Składniki

na 3 porcje:

  • ok. 150 g PENNE RIGATE Barilla,
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • ok. 50 g cienkich kabanosów,
  • szczypta cukru,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • mieszanka przypraw włoskich,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • świeże kiełki, dowolne np. brokułów, rzodkiewki,
  • ser parmezan.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

W ty czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Cebulę kroimy w wiórki, kabanosy na mniejsze kawałki, a cukinię za pomocą nożyka (obieraczki ) w słupki.

Rada: jeśli nie macie nożyka co kroi od razu w słupki, wystarczy pokroić cukinię po długości obieraczką do warzyw, a następnie nożem w cienkie paseczki.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy cukinię i całość smażymy ok. 3 min delikatnie mieszając. Następnie dodajemy kabanosy, ugotowany makaron, doprawiamy pieprzem, włoską przyprawą, mieszamy i podgrzewamy.

Całość przekładamy na talerz, posypujemy bardzo drobno startym parmezanem (kto ile lubi) i dodajemy kiełki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb szpinakowy

Chleb szpinakowy

Pieczywo najlepiej smakuje, jeśli sami w domu pieczemy, bo wiemy jakie składniki dodajemy. Mamy świeży, pachnący,...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl