Makaron gotujemy, w tym czasie pozostałe składniki przygotowujemy, razem wszystko mieszamy, po włosku doprawiamy, kiełkami i serem posypujemy i już ze smakiem sobie jemy.
Składniki
na 3 porcje:
- ok. 150 g PENNE RIGATE Barilla,
- 1 duża biała cebula,
- 1 mała cukinia,
- ok. 50 g cienkich kabanosów,
- szczypta cukru,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- mieszanka przypraw włoskich,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- świeże kiełki, dowolne np. brokułów, rzodkiewki,
- ser parmezan.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
W ty czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Cebulę kroimy w wiórki, kabanosy na mniejsze kawałki, a cukinię za pomocą nożyka (obieraczki ) w słupki.
Rada: jeśli nie macie nożyka co kroi od razu w słupki, wystarczy pokroić cukinię po długości obieraczką do warzyw, a następnie nożem w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy cukinię i całość smażymy ok. 3 min delikatnie mieszając. Następnie dodajemy kabanosy, ugotowany makaron, doprawiamy pieprzem, włoską przyprawą, mieszamy i podgrzewamy.
Całość przekładamy na talerz, posypujemy bardzo drobno startym parmezanem (kto ile lubi) i dodajemy kiełki.
0 komentarzy