Owocowy sernik z mascarpone na zimno

4 lip, 2022 | SERNIK, DESERY, WALENTYNKI | 2 Komentarze

Wakacje, słońce, letnie desery przygotowujemy i najczęściej na zimno z sezonowymi owocami jemy. Bez pieczenia, delikatnie osłodzone, za to mocno schłodzone. Polecam sernik, który z mascarpone, bitą śmietaną przygotowałam, a zamiast cukru białą czekoladę dodałam. Masa bardzo delikatną z żelatyną zmieszałam i pomiędzy warstwami maliny i borówki dodałam. Na spód z kruchych ciasteczek ja przełożyłam i owocami w galaretce ozdobiłam. Dodatkowo maliny z szypułkami do galaretki schowałam, po zastygnięciu fantazyjne sześciany na ozdobę miałam. Całość świeżą mięta udekorowałam i cudownym deserem się delektowałam.

Składniki

na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm

spód kruchy:

  • 220 g ciasteczek kruchych,
  • 50 g miękkiego masła,

masa serowa:

  • 300 g serka mascarpone,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny,
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 100 g białej czekolady,
  • szczypta soli,

ponadto:

  • 1 galaretka winogronowa lub cytrynowa,
  • listki świeżej mięty.
  • 250 g malin,
  • 150 g borówki amerykańskiej,

Przygotowanie

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Galaretkę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.

Rada: do galaretki dodać o 50 ml mniej wody niż podanej informacji na opakowaniu. Można użyć mrożonych owoców lub świeżych, które na ok. 30 min przeć użyciem włożyć do zamrażalnika. Najlepiej użyć galaretki lekko kwaśnej, żeby przełamać słodki smak sernika. 

spód:

Ciastka poła łamać na mniejsze kawałki, zmiksować na sypko. Dodać bardzo miękkie masło i ponownie zmiksować. Masą wyłożyć dno tortownicy.

masa serowa:

Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, pozostawić do spęcznienia, 50 ml śmietanki podgrzać (nie zagotowywać), wlać do żelatyny i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji (można użyć do tego miksera, lub trzepaczki).

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Mascarpone krótko zmiksować z dodatkiem czekolady, dodać bitej śmietany, razem zmiksować. Wlać żelatynę, jednocześnie miksując na gładką masę (będzie delikatnie lejąca). Połowę masy przelać na ciasteczkowy spód, dodać borówki tak, aby w niej się schowały. Na wierzch dodać maliny (jeśli mamy mrożone można część rozkruszyć). Zalać pozostałą masą mascarpone. Na wierzch dodać wg własnej inwencji owoce, włożyć do lodówki.

Kiedy galaretka będzie zastygać, przelać ją na wierzch sernika, włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

kostki z maliną:

Galaretkę przelać do sylikonowej foremki, na kostki lodu, do każdej włożyć po jednej malinie z szypułką i odstawić do lodówki.

Rada: kostki najłatwiej wyciągnąć z foremki, z pomocą noża deserowego. Okrawamy galaretkę dookoła i podważamy.

2 komentarze

  1. iza

    świetne ciasto

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję bardzo, zapraszam częściej 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl