Kolorowa sałatka, niczym tęcza na Niebie, jest dla mnie, ale może być dla Ciebie, odrobina fantazji podczas grillowania, a mogą wyjść naprawdę fajne dania.
Składniki
marynata:
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 2 łyżki wody,
- 10 ml oleju rzepakowego,
- 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżeczki soli himalajskiej,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego,
pozostałe składniki:
- 400 g szynki wieprzowej,
- papryczki mini kolorowe,
- całe oliwki zielone,
- ziarenka kapary,
- pomidory suszone w zalewie oliwnej,
- ser naturalny Piato lub camembert,
- mała cukinia,
- cebule szarlotka i biała,
- ziarenka bobu,
- czerwone młode buraki z botwinką.
- sok z ananasa,
- olej rzepakowy,
- sól pieprz do smaku.
Przygotowanie
Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu, soku z cytryny i wszystkie składniki mieszamy.
Mięso myjemy i kroimy na kawałki 2 – 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na 4 godz. do lodówki.
Oliwki nadziewamy kaparami. Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i czyścimy z pestek, do nich wkładamy kawałeczki sera, oliwki i pomidory suszone.
Z cukinii, drylownicą do jabłek wycinamy miąższ (jeśli nie mamy możemy pokroić ją w prostokąty) i nabijamy na wykałaczkę. Spryskujemy oliwą i posypujemy solą.
Buraki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ananasa. Bób zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem soli i oleju, a cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
Kawałki mięsa i cebulę nabijamy na szpikulce do grillowania. Mięso układamy na ruszcie i grillujemy co jakiś czas odwracamy.
Papryczki, cukinię, buraczki bezpośrednio grillujemy na ruszcie, a bób pozostawiamy w foli.
Na talerzu układamy warzywa, dodajemy kawałki mięsa i cebuli. Całość doprawiamy i dodajemy pokrojone łodygi buraczków i liście botwinki. Bób przed podaniem obieramy ze skórki.
0 komentarzy