Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka

7 lip, 2015 | GRILL, SAŁATKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kolorowa sałatka, niczym tęcza na Niebie, jest dla mnie, ale może być dla Ciebie, odrobina fantazji podczas grillowania, a mogą wyjść naprawdę fajne dania. 

Składniki

marynata:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 2 łyżki wody,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego,

pozostałe składniki:

  • 400 g szynki wieprzowej,
  • papryczki mini kolorowe,
  • całe oliwki zielone,
  • ziarenka kapary,
  • pomidory suszone w zalewie oliwnej,
  • ser  naturalny Piato lub camembert,
  • mała cukinia,
  • cebule szarlotka i biała,
  • ziarenka bobu,
  • czerwone młode buraki z botwinką.
  • sok z ananasa,
  • olej rzepakowy,
  • sól pieprz do smaku.

Przygotowanie

Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu, soku z cytryny i wszystkie składniki mieszamy.

Mięso myjemy i kroimy na kawałki 2  – 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na  4 godz. do lodówki.

Oliwki nadziewamy kaparami. Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i czyścimy z pestek, do nich wkładamy kawałeczki sera, oliwki i pomidory suszone.

Z cukinii, drylownicą do jabłek wycinamy miąższ (jeśli nie mamy możemy pokroić ją w prostokąty) i nabijamy na wykałaczkę. Spryskujemy oliwą i posypujemy solą.

Buraki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ananasa. Bób zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem soli i oleju, a cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.

Kawałki mięsa i cebulę nabijamy na szpikulce do grillowania. Mięso układamy na ruszcie i grillujemy co jakiś czas odwracamy.
Papryczki, cukinię, buraczki bezpośrednio grillujemy na ruszcie, a bób pozostawiamy w foli.

Na talerzu układamy warzywa, dodajemy kawałki mięsa i cebuli. Całość doprawiamy i dodajemy pokrojone łodygi buraczków i liście botwinki. Bób przed podaniem obieramy ze skórki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Zapraszam na chleb słonecznikowy, ale taki trochę nietypowy, bo całych ziaren w nim nie znajdziecie, a nawet...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl