Grzybowy odlot w cieście drożdżowym

26 wrz, 2017 | DANIA JARSKIE, GRZYBY, PIZZA, SOS, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Prawdziwki w lesie znalezione, zostały w cebulce uduszone. Sos grzybowy ze śmietanką, koperkiem i jajkami zmieszany, został do grzybów dodany. Ciasto z mąki pełnoziarnistej dobrze wyrobione, do wyrośnięcia pozostawione, na okrąg rozwałkowane, do formy przełożone i farszem wypełnione. Brzegi ciasta pozwijane, jajkiem posmarowane, w piekarniku upieczone, na ciepło, ze smakiem zjedzone. Prawdziwkowy odlot, bo trochę kosmiczny spodek imituje i „kosmicznie” dobrze smakuje.

Składniki

na okrągła formę, na tarte, o średnicy ok. 30 cm:

 farsz:

  • 1 kopiasta łyżka masła,
  • ok. 400 g świeżych grzybów prawdziwków,
  • 200 g białej cebuli,
  • pęczek świeżego koperku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 opakowanie sosu grzybowego Winiary,
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%,
  • 2 jajka,

ciasto:

  •  ok. 350 g mąki pełnoziarnistej pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 30 ml oleju rzepakowego,

  ponadto:

  • 1 jajko do smarowania ciasta,
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

ciasto:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min. Następnie, jeszcze raz zagniatamy i  wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 45 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do lekkiego wyrośnięcia, ok 10 -15 min.

Rada: ciasto można wałkować od razu na papierze do pieczenia i w całości przenieść. Ciasta ma być więcej niż obwód blachy.

farsz:

Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy je na wolnym ogniu, często mieszając. Grzyby powinny, dusić się w cebuli. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Sos Winiary (w proszku) przesypujemy do miseczki, wlewamy do niego śmietankę i całość za pomocą trzepaczki dokładnie, energicznie mieszamy. Jajka roztrzepujemy, koperek drobno siekamy i mieszamy z sosem. Całość przelewamy do wysmażonych i przestudzonych grzybów, łączymy składniki. Tak przygotowany farsz przekładamy na ciasto i rozprowadzamy je równomiernie. Wolne brzegi ciasta znajdujące się po za formą, zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie część farszu. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Przygotowane ciasto pieczemy ok. 25 min w 190°C. 

4 komentarze

  1. Zuza

    skradaś me serce! tfe! podniebienie! 😀

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Oj bardzo mnie to cieszy:) moim teściom też skradłam, ale oni mogli się smakiem delektować 🙂

      Odpowiedz
  2. pysznieczyprzepysznie

    ale to wygląda obłędnie! 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl