Prawdziwki w lesie znalezione, zostały w cebulce uduszone. Sos grzybowy ze śmietanką, koperkiem i jajkami zmieszany, został do grzybów dodany. Ciasto z mąki pełnoziarnistej dobrze wyrobione, do wyrośnięcia pozostawione, na okrąg rozwałkowane, do formy przełożone i farszem wypełnione. Brzegi ciasta pozwijane, jajkiem posmarowane, w piekarniku upieczone, na ciepło, ze smakiem zjedzone. Prawdziwkowy odlot, bo trochę kosmiczny spodek imituje i „kosmicznie” dobrze smakuje.
Składniki
na okrągła formę, na tarte, o średnicy ok. 30 cm:
farsz:
- 1 kopiasta łyżka masła,
- ok. 400 g świeżych grzybów prawdziwków,
- 200 g białej cebuli,
- pęczek świeżego koperku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 opakowanie sosu grzybowego Winiary,
- 100 g słodkiej śmietanki 30%,
- 2 jajka,
ciasto:
- ok. 350 g mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki cukru,
- 30 g świeżych drożdży,
- 150 ml ciepłej wody,
- 30 ml oleju rzepakowego,
ponadto:
- 1 jajko do smarowania ciasta,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min. Następnie, jeszcze raz zagniatamy i wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 45 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do lekkiego wyrośnięcia, ok 10 -15 min.
Rada: ciasto można wałkować od razu na papierze do pieczenia i w całości przenieść. Ciasta ma być więcej niż obwód blachy.
farsz:
Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy je na wolnym ogniu, często mieszając. Grzyby powinny, dusić się w cebuli. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Sos Winiary (w proszku) przesypujemy do miseczki, wlewamy do niego śmietankę i całość za pomocą trzepaczki dokładnie, energicznie mieszamy. Jajka roztrzepujemy, koperek drobno siekamy i mieszamy z sosem. Całość przelewamy do wysmażonych i przestudzonych grzybów, łączymy składniki. Tak przygotowany farsz przekładamy na ciasto i rozprowadzamy je równomiernie. Wolne brzegi ciasta znajdujące się po za formą, zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie część farszu. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Przygotowane ciasto pieczemy ok. 25 min w 190°C.
skradaś me serce! tfe! podniebienie! 😀
Oj bardzo mnie to cieszy:) moim teściom też skradłam, ale oni mogli się smakiem delektować 🙂
ale to wygląda obłędnie! 🙂
Dziękuję bardzo 🙂