Chleb razowy z kminkiem

5 lis, 2014 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Nie ma to jak chleb własnego wypieku. Jest smaczny, pachnący, świeży, a przede wszystkim zdrowy.

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukry,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 600 g mąki pszennej razowej (typ 1850 pełnoziarnistej),
  • 2 łyżki całego kminku,
  • 400 ml letniej wody. 

Przygotowanie

Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy sól, kminek i stopniowo pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki wyrabiamy rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące.

Dłonie delikatnie moczymy w wodzie i z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do okrągłej brytfanki o średnicy 25 cm. Brytfankę należy wcześniej posmarować olejem i podsypać mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz.

Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl