Nie ma to jak chleb własnego wypieku. Jest smaczny, pachnący, świeży, a przede wszystkim zdrowy.
Składniki
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżeczka cukry,
- 2 łyżeczki soli,
- 600 g mąki pszennej razowej (typ 1850 pełnoziarnistej),
- 2 łyżki całego kminku,
- 400 ml letniej wody.
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy sól, kminek i stopniowo pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki wyrabiamy rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące.
Dłonie delikatnie moczymy w wodzie i z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do okrągłej brytfanki o średnicy 25 cm. Brytfankę należy wcześniej posmarować olejem i podsypać mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min.
0 komentarzy