Koreańskie bibimbap to połączenie ryżu, różnych warzyw, mięsa, jajek, przypraw i sosów, które razem tworzą niepowtarzalne smaki. W mojej wersji bibimbap wykorzystałam aromatyczny ryż basmati, który doskonale komponuje się z mięsem wołowym, azjatyckimi grzybami, kiełkami mung oraz różnorodnymi warzywami. Danie zostało przygotowane w tradycyjnej wersji, z dodatkiem mięsa wołowego oraz jajka w koszulce, które doskonale uzupełniają smak potrawy. Dlaczego to danie jest zero waste? Bo użyłam warzyw, które miałam w lodówce, a w połączeniu z przyprawami idealnie komponują się z ryżem, mięsem i grzybami. To wspaniała kulinarna podróż do Azji.
Składniki
- 400 g ryżu basmati,
- 250 g mielonego mięsa wołowego, najlepiej polędwicy (do przygotowania tatara można użyć wołowego rostbefu lub udźca),
- 2-3 ząbki czosnku,
- ok. 3 cm świeżej kurkumy,
- świeża papryczka chili,
- garść suszonych grzybów Mun (w paski, ok. 15 g),
- garść suszonych grzybów Snow Fungus (ok. 15 g),
- 150–200 g czerwonej kapusty,
- 1 duża marchew,
- garść kiełków fasoli mung,
- szklanka mrożonego zielonego groszku,
- olej sezamowy,
- olej rzepakowy,
- sos sojowo-grzybowy,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- jajka,
- cebula dymka,
- kawałek pora,
- sezam czarny,
- limonka,
- świeża kolendra,
- ½ łyżeczki cukru.
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać startą kurkumę, następnie wsypać ryż i podsmażyć przez około 1 minutę. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, zalać wrzącą wodą, doprawić solą i gotować przez ok. 10 minut, następnie odcedzić.
Mięso wymieszać z 1 łyżką oleju sezamowego i 2 łyżkami sosu sojowego.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut, a następnie odcedzić. (Jeśli używa się całych grzybów Mun, można pokroić na paski). Obraną marchew pokroić w słupki, czosnek w plasterki, kapustę poszatkować. Groszek zalać wrzątkiem z dodatkiem soli i cukru, po chwili odcedzić. Papryczkę przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć czosnek i mięso, a następnie przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć marchew z kapustą, podlać 50 ml wody, posolić i dusić do momentu, aż warzywa będą al dente. Przełożyć do miseczki.
Na patelnię dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, podsmażyć grzyby z chili, dusić przez kilka minut pod przykryciem.
Ryż wymieszać z mięsem, kapustą, marchewką, groszkiem i grzybami.
Na wierzch położyć jajka poche, kiełki fasoli mung, świeżą kolendrę, a całość posypać czarnym sezamem. Podawać z dodatkiem świeżych warzyw, sosów i skropić sokiem z limonki.
Propozycja świeżych warzyw: Marchew pokroić w słupki, pora i szczypior w cienkie paski. Pozostawić na kilka minut w zimnej wodzie z lodem, a następnie odcedzić. Warzywa nabiorą ładnego kształtu i będą chrupiące.
Sosy:
Sos pomidorowy z chili i czosnkiem.
Sos sojowy z odrobiną wody i szczyptą cukru.
Jajko w koszulce (poche): Jajko wbić do małej miseczki. W rondelku zagotować wodę z dodatkiem soli i octu (około 2 łyżek octu na litr wody). Wodę zamieszać łyżką, tworząc wir, do którego wlać jajko (nie mieszać). Jajko gotować przez około 3 minuty na wolnym ogniu, aż białko się zetnie. Wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej i na chwilę pozostawić na niej.
0 komentarzy