Smażony ryż po koreańsku z jajkiem – BIBIMBAP w stylu zero waste

11 sty, 2025 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, GRZYBY, RYŻ | 0 komentarzy

Koreańskie bibimbap to połączenie ryżu, różnych warzyw, mięsa, jajek, przypraw i sosów, które razem tworzą niepowtarzalne smaki. W mojej wersji bibimbap wykorzystałam aromatyczny ryż basmati, który doskonale komponuje się z mięsem wołowym, azjatyckimi grzybami, kiełkami mung oraz różnorodnymi warzywami. Danie zostało przygotowane w tradycyjnej wersji, z dodatkiem mięsa wołowego oraz jajka w koszulce, które doskonale uzupełniają smak potrawy. Dlaczego to danie jest zero waste? Bo użyłam warzyw, które miałam w lodówce, a w połączeniu z przyprawami idealnie komponują się z ryżem, mięsem i grzybami. To wspaniała kulinarna podróż do Azji.

Składniki

  • 400 g ryżu basmati,
  • 250 g mielonego mięsa wołowego, najlepiej polędwicy (do przygotowania tatara można użyć wołowego rostbefu lub udźca),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ok. 3 cm świeżej kurkumy,
  • świeża papryczka chili,
  • garść suszonych grzybów Mun (w paski, ok. 15 g),
  • garść suszonych grzybów Snow Fungus (ok. 15 g),
  • 150–200 g czerwonej kapusty,
  • 1 duża marchew,
  • garść kiełków fasoli mung,
  • szklanka mrożonego zielonego groszku,
  • olej sezamowy,
  • olej rzepakowy,
  • sos sojowo-grzybowy,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • jajka,
  • cebula dymka,
  • kawałek pora,
  • sezam czarny,
  • limonka,
  • świeża kolendra,
  • ½ łyżeczki cukru.

Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać startą kurkumę, następnie wsypać ryż i podsmażyć przez około 1 minutę. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, zalać wrzącą wodą, doprawić solą i gotować przez ok. 10 minut, następnie odcedzić.

Mięso wymieszać z 1 łyżką oleju sezamowego i 2 łyżkami sosu sojowego.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut, a następnie odcedzić. (Jeśli używa się całych grzybów Mun, można pokroić na paski). Obraną marchew pokroić w słupki, czosnek w plasterki, kapustę poszatkować. Groszek zalać wrzątkiem z dodatkiem soli i cukru, po chwili odcedzić. Papryczkę przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie półplasterki.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć czosnek i mięso, a następnie przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć marchew z kapustą, podlać 50 ml wody, posolić i dusić do momentu, aż warzywa będą al dente. Przełożyć do miseczki.
Na patelnię dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, podsmażyć grzyby z chili, dusić przez kilka minut pod przykryciem.

Ryż wymieszać z mięsem, kapustą, marchewką, groszkiem i grzybami.
Na wierzch położyć jajka poche, kiełki fasoli mung, świeżą kolendrę, a całość posypać czarnym sezamem. Podawać z dodatkiem świeżych warzyw, sosów i skropić sokiem z limonki.

Propozycja świeżych warzyw: Marchew pokroić w słupki, pora i szczypior w cienkie paski. Pozostawić na kilka minut w zimnej wodzie z lodem, a następnie odcedzić. Warzywa nabiorą ładnego kształtu i będą chrupiące.
Sosy:
Sos pomidorowy z chili i czosnkiem.
Sos sojowy z odrobiną wody i szczyptą cukru.

Jajko w koszulce (poche): Jajko wbić do małej miseczki. W rondelku zagotować wodę z dodatkiem soli i octu (około 2 łyżek octu na litr wody). Wodę zamieszać łyżką, tworząc wir, do którego wlać jajko (nie mieszać). Jajko gotować przez około 3 minuty na wolnym ogniu, aż białko się zetnie. Wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej i na chwilę pozostawić na niej.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl