Koreańskie bibimbap to połączenie ryżu, różnych warzyw, mięsa, jajek, przypraw i sosów, które razem tworzą niepowtarzalne smaki. W mojej wersji bibimbap wykorzystałam aromatyczny ryż basmati, który doskonale komponuje się z mięsem wołowym, azjatyckimi grzybami, kiełkami mung oraz różnorodnymi warzywami. Danie zostało przygotowane w tradycyjnej wersji, z dodatkiem mięsa wołowego oraz jajka w koszulce, które doskonale uzupełniają smak potrawy. Dlaczego to danie jest zero waste? Bo użyłam warzyw, które miałam w lodówce, a w połączeniu z przyprawami idealnie komponują się z ryżem, mięsem i grzybami. To wspaniała kulinarna podróż do Azji.
Składniki
- 400 g ryżu basmati,
- 250 g mielonego mięsa wołowego, najlepiej polędwicy (do przygotowania tatara można użyć wołowego rostbefu lub udźca),
- 2-3 ząbki czosnku,
- ok. 3 cm świeżej kurkumy,
- świeża papryczka chili,
- garść suszonych grzybów Mun (w paski, ok. 15 g),
- garść suszonych grzybów Snow Fungus (ok. 15 g),
- 150–200 g czerwonej kapusty,
- 1 duża marchew,
- garść kiełków fasoli mung,
- szklanka mrożonego zielonego groszku,
- olej sezamowy,
- olej rzepakowy,
- sos sojowo-grzybowy,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- jajka,
- cebula dymka,
- kawałek pora,
- sezam czarny,
- limonka,
- świeża kolendra,
- ½ łyżeczki cukru.
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać startą kurkumę, następnie wsypać ryż i podsmażyć przez około 1 minutę. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, zalać wrzącą wodą, doprawić solą i gotować przez ok. 10 minut, następnie odcedzić.
Mięso wymieszać z 1 łyżką oleju sezamowego i 2 łyżkami sosu sojowego.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut, a następnie odcedzić. (Jeśli używa się całych grzybów Mun, można pokroić na paski). Obraną marchew pokroić w słupki, czosnek w plasterki, kapustę poszatkować. Groszek zalać wrzątkiem z dodatkiem soli i cukru, po chwili odcedzić. Papryczkę przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć czosnek i mięso, a następnie przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć marchew z kapustą, podlać 50 ml wody, posolić i dusić do momentu, aż warzywa będą al dente. Przełożyć do miseczki.
Na patelnię dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, podsmażyć grzyby z chili, dusić przez kilka minut pod przykryciem.
Ryż wymieszać z mięsem, kapustą, marchewką, groszkiem i grzybami.
Na wierzch położyć jajka poche, kiełki fasoli mung, świeżą kolendrę, a całość posypać czarnym sezamem. Podawać z dodatkiem świeżych warzyw, sosów i skropić sokiem z limonki.
Propozycja świeżych warzyw: Marchew pokroić w słupki, pora i szczypior w cienkie paski. Pozostawić na kilka minut w zimnej wodzie z lodem, a następnie odcedzić. Warzywa nabiorą ładnego kształtu i będą chrupiące.
Sosy:
Sos pomidorowy z chili i czosnkiem.
Sos sojowy z odrobiną wody i szczyptą cukru.
Jajko w koszulce (poche): Jajko wbić do małej miseczki. W rondelku zagotować wodę z dodatkiem soli i octu (około 2 łyżek octu na litr wody). Wodę zamieszać łyżką, tworząc wir, do którego wlać jajko (nie mieszać). Jajko gotować przez około 3 minuty na wolnym ogniu, aż białko się zetnie. Wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej i na chwilę pozostawić na niej.
Monia, tak to piękne wygląda, że żadna światowa restauracja by się nie powstydziła! Ja też robiłam to danie, ale moje było jakby inne… Ale się pocieszam, że kuchnia Azji zna wiele fantazji! (i widzisz, nawet wierszyk mi wyszedł :-D)
A moje jest tutaj:
https://mamamarzynia.blogspot.com/2018/09/bibimbap.html
Dziękuję za zaproszenie 🙂 :*