Gofry przeważnie na słodko zjadamy, z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną i świeże owoce na wierzch układamy. Te słodkie gofry wakacje nam przypominają, a dzieci w szczególności ze smakiem je zjadają. Ja poleca moje, które z mąki orkiszowej przygotowałam, gdzie do ciasta zmiksowany szpinak dodałam. Dodatkowo pieprz dodałam i z serkiem oraz jajkiem sadzonym podałam.
Takie gofry na śniadanie, kolację można serwować, po swojemu je komponować. Kształty nie muszą mieć idealne, bo i tak smakują genialnie.
Składniki
- 60 g świeżych liści szpinaku,
- 300 g mąki tortowej orkiszowej typ 450,
- 3 jajka M,
- 1 łyżeczka soli (do smaku),
- na czubek łyżeczki cukru,
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego (do smaku),
- 30 ml oleju rzepakowego,
- 300 ml wody gazowanej.
Przygotowanie
Suche składniki: mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać pieprz. Szpinak zmiksować z wodą jak najdrobniej.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W dużej misce zmiksować olej z żółtkami i cukrem, wlać wodę ze szpinakiem. Dodać suche składniki, całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami, odstawić na 10 min.
Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 5 min lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Ciasto nakładamy chochlą na środek gofrownicy, można rozprowadzać ciasto dokładnie po całej powierzchni.
Rada: gofry nie muszą mieć idealnego kształtu, wówczas wyglądają fantazyjnie.
Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.
Można posmarować ulubionym serkiem śmietankowym i dodać do nich jajko sadzone.
0 komentarzy