Zakręcony makaron z indykiem i warzywami, o nucie orientalnej (danie bezglutenowe)

4 kwi, 2019 | BROKUŁ, GRZYBY, INDYK, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Matka Natura wiele nam dała, część warzyw jako mrożonki w woreczkach schowała. Czasem jeden produkt mnie zainspiruje, i już w kuchni nowe przepisy czaruję. Dla mnie Wiosna to radość, słońce, kolory i dni cieplejsze, dlatego nasze dania powinny być właśnie takie w dodatku lżejsze. Zapraszam na danie bezglutenowe, smaczne, wyjątkowe. Całość szybko się przygotowuje, i dzięki temu lepiej smakuje. Indyk delikatny, wcześniej zamarynowany, z grzybami zmieszany, do tego warzywa na al dente przygotowane i z makaronem wymieszane. Kolendra dodała świeżości, powiewu wiosny i radości. 

Składniki

marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzy kolorowego,
  • ½ płaskiej łyżeczki curry,

pozostałe składniki:

  • 1 polędwiczka z indyka ok. 200 g,
  • ½ brokułu,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 szalotki,
  • 1,5 szklanki mrożonego groszku zielonego Hortex,
  • 200 g makaronu świderki bezglutenowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ małej cukinii,
  • garść suszonych grzybów shiitake (ok. 20g),
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny/kolorowy do smaku,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie

Marynata: sos sojowy mieszamy z pieprzem i curry. Polędwiczkę z indyka kroimy na cienkie plasterki, o grubości maksymalnie 1 cm, i przekładamy do marynaty. Pozostawiamy w temp. pokojowej na ok 30 min.

Grzyby shiitake należy najpierw namoczyć w gorącej wodzie przez 10–15 min, aż staną się miękkie. Wówczas zwiększą swoją objętość. Można pokroić je na połowę lub ćwiartki. Szalotki kromy na plasterki, marchew i cukinię w cienkie długie paski, ja pokroiłam w spiralki. Brokuł dzielimy na małe różyczki.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.

W dużym woku rozgrzewamy olej, szklimy na nim szalotkę. Następnie dodajemy indyka z całą marynatą oraz brokuł, przesmażamy 1-2 min delikatnie mieszając. Dodajemy wcześniej namoczone i odcedzone grzyby (grzybów nie należy jednak długo podgrzewać, bo stwardnieją), wlewamy 200 ml gorącej wody, dokładamy groszek i podgrzewamy na dużym ogniu kolejne 2-3 min, żeby cześć wody nam odparowała.

Dokładamy marchew, cukinię i całość mieszamy, doprawiamy solą do smaku. Łączymy z gorącym makaronem i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku i podajemy z świeżą kolendrą.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl