Matka Natura wiele nam dała, część warzyw jako mrożonki w woreczkach schowała. Czasem jeden produkt mnie zainspiruje, i już w kuchni nowe przepisy czaruję. Dla mnie Wiosna to radość, słońce, kolory i dni cieplejsze, dlatego nasze dania powinny być właśnie takie w dodatku lżejsze. Zapraszam na danie bezglutenowe, smaczne, wyjątkowe. Całość szybko się przygotowuje, i dzięki temu lepiej smakuje. Indyk delikatny, wcześniej zamarynowany, z grzybami zmieszany, do tego warzywa na al dente przygotowane i z makaronem wymieszane. Kolendra dodała świeżości, powiewu wiosny i radości.
Składniki
marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzy kolorowego,
- ½ płaskiej łyżeczki curry,
pozostałe składniki:
- 1 polędwiczka z indyka ok. 200 g,
- ½ brokułu,
- 2 niewielkie marchewki,
- 2 szalotki,
- 1,5 szklanki mrożonego groszku zielonego Hortex,
- 200 g makaronu świderki bezglutenowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ małej cukinii,
- garść suszonych grzybów shiitake (ok. 20g),
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny/kolorowy do smaku,
- świeża kolendra.
Przygotowanie
Marynata: sos sojowy mieszamy z pieprzem i curry. Polędwiczkę z indyka kroimy na cienkie plasterki, o grubości maksymalnie 1 cm, i przekładamy do marynaty. Pozostawiamy w temp. pokojowej na ok 30 min.
Grzyby shiitake należy najpierw namoczyć w gorącej wodzie przez 10–15 min, aż staną się miękkie. Wówczas zwiększą swoją objętość. Można pokroić je na połowę lub ćwiartki. Szalotki kromy na plasterki, marchew i cukinię w cienkie długie paski, ja pokroiłam w spiralki. Brokuł dzielimy na małe różyczki.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
W dużym woku rozgrzewamy olej, szklimy na nim szalotkę. Następnie dodajemy indyka z całą marynatą oraz brokuł, przesmażamy 1-2 min delikatnie mieszając. Dodajemy wcześniej namoczone i odcedzone grzyby (grzybów nie należy jednak długo podgrzewać, bo stwardnieją), wlewamy 200 ml gorącej wody, dokładamy groszek i podgrzewamy na dużym ogniu kolejne 2-3 min, żeby cześć wody nam odparowała.
Dokładamy marchew, cukinię i całość mieszamy, doprawiamy solą do smaku. Łączymy z gorącym makaronem i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku i podajemy z świeżą kolendrą.
0 komentarzy