Makaron spaghetti na zielono przygotowałam, które czerwoną cebulą kolorystycznie przełamałam. Warzywa, które smakiem się wyróżniają, tutaj ze sobą współgrają, łącząc się „siły połączyły” i z makaronem fajne danie „stworzyły”.
Składniki
- 150 g makaronu spaghetti,
- 1 duża czerwona cebula,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 50 g liści świeżego jarmużu bez stwardniałych łodyg,
- 150 g ugotowanego i obranego bobu,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku,
- ser świeżo starty grana padano,
- pęczek zielonej pietruszki.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
(Bób gotujemy na al dente z dodatkiem soli, odcedzamy i obieramy ze skórki, można użyć mrożonego bobu, jeśli nie ma jeszcze świeżego).
Cebulę kroimy w wiórka, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ją z dodatkiem szczypry cukru.
Liście jarmużu sparzamy wodą z dodatkiem cukru i soli (po ½ łyżeczce, dzięki temu zachowa ładny kolor). Do podsmażonej cebuli dodajemy jarmuż, sól, pieprz, chili i przesmażamy, często mieszając ok. 2-4 min. Dodajemy bób, makaron, bardzo drobno posiekaną pietruszkę, podgrzewamy delikatnie mieszając. Spaghetti podajemy z startym serem.
Obiad idealny:)
Dziękuję bardzo 🙂