Spaghetti z jarmużem, bobem, zieloną pietruszką i czerwoną cebulą

16 mar, 2017 | DANIA JARSKIE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Makaron spaghetti na zielono przygotowałam, które czerwoną cebulą kolorystycznie przełamałam. Warzywa, które smakiem się wyróżniają, tutaj ze sobą współgrają, łącząc się „siły połączyły” i z makaronem fajne danie „stworzyły”.

Składniki

  • 150 g makaronu spaghetti,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 g liści świeżego jarmużu bez stwardniałych łodyg,
  • 150 g ugotowanego i obranego bobu,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku,
  • ser świeżo starty grana padano,
  • pęczek zielonej pietruszki.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
(Bób gotujemy na al dente z dodatkiem soli, odcedzamy i obieramy ze skórki, można użyć mrożonego bobu, jeśli nie ma jeszcze świeżego). 

Cebulę kroimy w wiórka, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ją  z dodatkiem szczypry cukru.

Liście jarmużu sparzamy wodą z dodatkiem cukru i soli (po ½ łyżeczce, dzięki temu zachowa ładny kolor). Do podsmażonej cebuli dodajemy jarmuż, sól, pieprz, chili i przesmażamy, często mieszając ok. 2-4 min. Dodajemy bób, makaron, bardzo drobno posiekaną pietruszkę, podgrzewamy delikatnie mieszając. Spaghetti podajemy z startym serem.

2 komentarze

  1. Cukry Proste

    Obiad idealny:)

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl