Tarta na zielono, z brokułem, porem i brukselką, jeśli masz na nią ochotę wielką, to zabieraj się za jej przygotowanie, bo to naprawdę smaczne danie.
Składniki
ciasto kruche:
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g schłodzonego masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,
- szczypta soli,
ponadtto:
- 100 g brokuł,
- ok.15 brukselek,
- 6 plasterków pora,
- 1 cebula szalotka,
- 200 g kwaśnej śmietany 18%,
- 100 g startego sera żółtego,
- 3 jajka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na mim cebulę pokrojoną w kostkę, pory w krążki, delikatnie doprawiamy solą.
Brokuły i brukselkę gotujemy na parze na al. dente.
ciasto:
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, olej, rozmaryn i jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.
masa:
Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min, na złoty kolor.
"chodzi za mną" właśnie tarta z brukselką. Twoja wygląda bardzo zachęcająco, muszę sobie wreszcie zrobić własną:)
Dziękuję, mam nadzieje, że "dogoni Cię tarta" i ją zjesz 😛
Lubię tarty warzywne, taka zielona zdecydowanie mi się podoba.
Dziękuję 🙂
Gdyby w akcji "Tarta słodka czy wytrawna" można było oddawać głosy – miałabyś mój. 🙂 Zdecydowanie podoba mi się kolorystyka oraz walory smakowe. Do zrobienia 🙂
Tak, tak, do zrobienia 🙂
Ale smakowicie wygląda 🙂