Ciasteczka korzenne

18 gru, 2021 | CIASTECZKA, BOŻE NARODZENIE, PRZEKĄSKA | 0 komentarzy

W święta w moim domu pachnie piernikami i korzennymi przyprawami, które często sama przygotowuję i z nich słodkości czaruje. Lubię kruche ciastka, które są ekspresowe, a w smaku wyjątkowe. Przyprawy w moździerzu rozgniatam i z pozostałymi składnikami ciasto zagniatam. Ciasto w formie wałka schładzam, kroję w cienkie plasterki i do piekarnika wkładam. Po upieczeniu i przestygnięciu stają się niesamowicie chrupiące, smakiem przypraw korzennych zaskakujące. Można je same zajadać lub rozkruszyć i np. do innych deserów, lub ciast dodawać.

Składniki

na ok. 60 szt.

całkowity czas ok. 70 min.

przyprawa:

  • 1 łyżeczka goździków Appetita,
  • 5 szt. ziela angielskiego Appetita,
  • 8 szt. pieprzu czarnego ziarnistego Appetita,
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego Appetita,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej Appetita,
  • 4 szt. kardamonu w całych strąkach,
  • 2 kopiate łyżki kakao,

ciasto:

  • 200 g zimnego masła,
  • 2 duże łyżki śmietany 18%,
  • 300 g mąki pszennej typ. 405,
  • 2 żółtka,
  • 100 g mąki krupczatki,
  • 150 g cukru białego,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Appetita.

Przygotowanie

przyprawa korzenna:

W moździerzu dokładnie rozgnieść ziele angielskie, ziarenka kolendry (bez łupek), pieprz i goździki. Wymieszać z kakao i cynamonem.

ciasto:

Mąkę pszenną i krupczatkę przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia, przyprawę oraz cukier.

Rada: przyprawę można przesiać przez gęste sito, a co zostanie jeszcze dodatkowo rozgnieść w moździerzu i dodać.

Dodać starte na grubej tarce masło, połączyć z mąką. Śmietanę wymieszać z żółtkami, przelać do miski, zagnieść jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).

Uformować wałek o średnicy ok. 4 cm, zwinąć w folię spożywczą, wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Piekarnik nastawić na ok. 185°C. Ciasto pokroić na cienkie plasterki ok. 0,5 cm, ułożyć w odstępach na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto, zawinąć w folię i przechowywać w lodowce.

Piec ok. 10 min, grzałka góra- dół, aż ciasto się zarumieni. Wyciągnąć z piekarnika, pozostawić do lekkiego ostygnięcia (ciastka stwardnieją) i dopiero zdjąć.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl