Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci.
Składniki
ciasto:
- 50 g świeżych drożdży,
- szczypta cukru,
- 1 jajka,
- 200 ml wody,
- 500 g maki pszennej,
- 1 ½ łyżeczki soli,
- żółtko do posmarowania,
- szczypta kurkumy,
farsz:
- 500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),
- 500 g pieczarek,
- 2 duże białe cebule,
- 2 łyżki masła klarownego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 3 łyżki całego kminku.
Przygotowanie
Farsz:
Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy na al dente, z dodatkiem niewielkiej ilości wody, studzimy i odciskamy z nadmiaru soku.
Na dużej patelni lub w woku podgrzewamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w bardzo drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto:
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na jak największy prostokąt.
Na całą powierzchnię nakładamy farsz i zwijamy cisto na roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki, ciasto z jednej str. łączymy i tą częścią układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Krążki pieczemy ok. 30 min, w 190°C.
O raju jakie pyszne zawijasy 🙂 Zjadłabym.
Tak, tak, pyszne 🙂 Polecam 🙂
ja tak robię ale z gotowca,
francuskiego 😀