Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami

23 gru, 2014 | BOŻE NARODZENIE, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 3 Komentarze

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. 

Składniki

ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • szczypta cukru,
  • 1 jajka,
  • 200 ml wody,
  • 500 g maki pszennej,
  • 1 ½  łyżeczki soli,
  • żółtko do posmarowania,
  • szczypta kurkumy,

 farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),
  • 500 g pieczarek,
  • 2 duże białe cebule,
  • 2 łyżki masła klarownego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 3 łyżki całego kminku. 

Przygotowanie

Farsz:

Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy na al dente, z dodatkiem niewielkiej ilości wody, studzimy i odciskamy z nadmiaru soku.

Na dużej patelni lub w woku podgrzewamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w bardzo drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym.

Odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto:

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.

Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na jak największy prostokąt.

Na całą powierzchnię nakładamy farsz i zwijamy cisto na roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki, ciasto z jednej str. łączymy i tą częścią układamy  na blachę wysmarowaną tłuszczem.

Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.

Krążki pieczemy  ok. 30 min, w 190°C.

3 komentarze

  1. klaudyna148

    O raju jakie pyszne zawijasy 🙂 Zjadłabym.

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Tak, tak, pyszne 🙂 Polecam 🙂

      Odpowiedz
  2. Unknown

    ja tak robię ale z gotowca,
    francuskiego 😀

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl