Sałatka z szynką, mozzarellą i pomidorkami suszonymi

30 mar, 2016 | SAŁATKI, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

 Kto je sałatki ten jest piękny i gładki, tak się powiada i dobrze się składa, bo mam dla Was propozycję wyjątkową, sałatkę kolorową. Pomidorki do niej wcześniej przygotowujemy i w oleju przechowujemy. Łączymy szynkę szwarcwaldzką, ser mozzarella, mix sałat, oliwki zielone, całość ziołami i przyprawami do smaku jest doprawione, na koniec pomidorki dokładamy i olejem z nich polewamy.

Składniki

suszone pomidorki w oleju:

  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • suszona bazylia,
  • sól himalajska,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona,
  • olej rzepakowy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,

składniki na sałatkę, 2 porcje:

  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej,
  • 1 duża kula mozzarelli light,
  • 2 garście sałat różnego rodzaju,
  • kilka całych zielonych oliwek,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • świeży tymianek.

 

 

Przygotowanie

Suszone pomidorki w oleju:

Pomidory myjemy,  kroimy na połowę i  układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pieprzem, bazylią, chili i odrobiną soli, która przyśpieszy suszenie (pomidorki szybciej puszczą sok).

Pomidorki suszymy w piekarniku, w temp. 120° C ok. 30 min. Mają być wciąż elastyczne, ale nie mokre, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Pomidorki studzimy, przekładamy do słoiczka, dodajemy ziarna pieprzy, obrane, lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zalewamy olejem rzepakowym. Zakręcamy słoik, odstawiamy na kilka godzin, przechowujemy w lodówce.

Sałatka:

Na talerzu układamy umyte i osuszone liście sałat, dodajemy zwiniętą w „trąbkę” szynkę, oliwki, mozzarellę pokrojoną w plasterki, pomidorki suszone i świeży tymianek. Całość polewamy olejem rzepakowym z pomidorków i doprawiamy pieprzem.

Rada: czas suszenia pomidorków zależy od ich wielkości, dlatego należy czas dobrać indywidualnie, mają być podsuszone i elastyczne.

4 komentarze

  1. Kulinarna Maniusia

    Uwielbiam takie sałatki. Ostatnio często po nie sięgam 🙂

    Odpowiedz
  2. ewa

    w sam raz dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  3. Olka

    Pyszna, jak wspomnienie lata gdzieś na południu Europy.

    Odpowiedz
  4. Moniki Smakołyki

    Dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl