Zaznacz stronę

Wiosenna sałatka z sakiewkami z jajek i podsuszonymi pomidorkami

11 mar, 2016 | SAŁATKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Sałatka kolorami się mieni, odcieniami pięknej zieleni, na której białe jajka górują, a czerwone warzywa z nimi kontrastują. Jest smacznie i zdrowo, radośnie i kolorowo, a gdy sos do niej dodamy, idealny smak uzyskamy.

Składniki

na 3 porcje:

  • 150 g mix sałat (rukola, sałata rzymska, cykoria, endywia),
  • 150 -200 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • sól smaku,
  • pieprz cytrynowy,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 3 jajka,
  • kilka rzodkiewek,
  • 3 duże kapary z ogonkiem,
  • 10 pomidorków cherry,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • czosnek suszony świeżo mielony,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • olej rzepakowy do wysmarowania foli spożywczej.

 

Przygotowanie

Podsuszone pomidorki:

Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na klika sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem, rozkruszonym lubczykiem i czosnkiem. Podsuszamy w piekarniku, w temp. 130° C ok. 40 min, czas uzależniony jest od ich wielkości. Mają być wciąż elastyczne, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pomidorki studzimy.

Jajka sakiewki:

Folię do żywności dzielimy na kwadraty (ok. 15/15 cm) smarujemy olejem i wkładamy suchą str. do małej filiżanki. Wbijamy jajko i posypujemy je świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie zwijamy folię tak, aby powstała tzw. sakiewka, folię można związać gumką recepturką, bądź nitką. Tak przygotowane jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min na miękko, 8 na twardo. Rozwiązujemy, odklejamy folię od jajek i gotowe.

Sałatka:

Na dużym talerzu układamy mix sałat (mogą być takie jakie lubicie), dodajemy podsuszone pomidorki, sakiewki z jajek, rzodkiewkę drobno ponacinaną lub w plasterkach, kapary i świeży koperek.

Sos:

Do sałatki przygotowujemy sos na bazie jogurtu gęstego. Jogurt mieszamy z dużą ilością pieprzu cytrynowego, szczyptą soli i posiekanego drobno koperku.

Sałatę podajemy z sosem  jogurtowym.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl