Łosoś to moja ryba ulubiona, a jeśli jest dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie, i z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie.
Składniki
- 2 szt. świeżej dzwonki łososia,
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 2 łyżki musztardy starofrancuskiej,
- 1 łyżeczka miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku,
- 1 łyżka soku z limonki,
- pieprz czarny grubo mielony,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól himalajska świeżo mielona,
- 150 g mrożonego szpinaku,
- 2 łyżki kapary,
- 6 pomidorów suszonych,
- 1 duża łyżka masła,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 łyżeczka sosu worcetershire,
- 6 marynowanych papryczek peperoni czereśniowych.
Przygotowanie
Do sosu sojowego, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, miód, szczyptę papryki, sok z limonki, musztardę i dokładnie mieszamy. Łososia obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki, na ok. 60 min.
Na patelni przypalamy 2 ząbki czosnku w łupkach, wyciągamy je obieramy i kroimy w plasterki. Na patelnię dodajemy masło, czosnek i szpinak. Smażymy na wolnym ogniu, często mieszając. Następnie dodajemy sosu worcetershire, lubczyk, pomidory pokrojone w paski i kapary. Doprawiamy szczyptą soli (sól himalajska jest w smaku delikatniejsza i zdrowsza, a jej niewielka ilość wpłynie na walory smakowe potrawy) i pieprzem.
Łososia smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru (ok. 4 min z każdej str. w zależności od grubości ryby). Pod koniec doprawiamy pieprzem.
Ojej, jakie pyszne !