Łosoś z babeczką szpinakową – kolorową

22 wrz, 2014 | GRILL, RYBY, Wszystkie przepisy | 1 komentarz

 Łosoś to moja ryba ulubiona, a jeśli jest dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie, i z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie.

Składniki

  • 2 szt. świeżej dzwonki łososia,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki musztardy starofrancuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • pieprz czarny grubo mielony,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól himalajska świeżo mielona,
  • 150 g mrożonego szpinaku,
  • 2 łyżki kapary,
  • 6 pomidorów suszonych,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżeczka sosu worcetershire,
  • 6 marynowanych papryczek peperoni czereśniowych.

Przygotowanie

Do sosu sojowego, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, miód, szczyptę papryki, sok z limonki, musztardę i dokładnie mieszamy. Łososia obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki, na ok. 60 min.

Na patelni przypalamy 2 ząbki czosnku w łupkach, wyciągamy je obieramy i kroimy w plasterki. Na patelnię dodajemy masło, czosnek i szpinak. Smażymy na wolnym ogniu, często mieszając. Następnie dodajemy sosu worcetershire, lubczyk, pomidory pokrojone w paski i kapary. Doprawiamy szczyptą soli (sól himalajska jest w smaku delikatniejsza i zdrowsza, a jej niewielka ilość wpłynie na walory smakowe potrawy) i pieprzem.

Łososia smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru (ok. 4 min z każdej str. w zależności od grubości ryby). Pod koniec doprawiamy pieprzem.

1 komentarz

  1. Unknown

    Ojej, jakie pyszne !

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl