Kiełbasę przeważnie grillujemy i z dodatkami sobie jemy, ja jednak do ciasta ją powkładałam i ciekawą przekąskę przygotowałam. Ciasto drożdżowe, zielone – bo szpinakowe, na kamieniu grillowałam, i na ciepło podawałam. Jak nie macie na czym grillować to można w piekarniku przygotować.
Składniki
- ok. 400 g mąki do drożdżowych wypieków,
- 200 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 20 g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
- 100 g świeżego szpinaku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony,
- ponadto: mąka do podsypania,
- 3 kiełbasy (po 1 z każdego rodzaju) -Sokołów Grill Mix grillowy kiełbasa klasyczna, biała, z dodatkiem sera i papryki.
Przygotowanie
Do dużej miski (lub w malakserze) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 100 g mąki, wlewamy wodę i całość dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
Szpinak bardzo drobno kroimy.
Do zaczynu dodajemy sól, pieprz, olej, szpinak, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, przykrywamy wilgotną, bawełnianą ścierką i pozostawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Z kiełbas ściągamy skórkę, kroimy po długości, a następnie w plastry.
Ciasto spłaszczamy, dodajemy kiełbasy i delikatnie zagniatamy. Kiełbasa powinna być rozłożona w całym cieście. Z formułujemy krążek o średnicy ok. 30 cm, podsypujemy mąką.
Na grillu rozgrzewamy kamień, następnie przekładamy na niego ciasto i grillujemy ok. 20 min. Najlepszy do tego będzie grill z pokrywą i wskazaną temp. Odpowiednia temp do grillowania ok. 200°C.
Ciasto można podzielić na mniejsze krążki i grillować partiami, czas w zależności od grubości ciasta.
0 komentarzy