Chipsy z pomidorów w dwóch smakach przygotowałam, do jednych cukier puder, do drugich chili dodałam. Ostre i delikatne, jak kto woli, a można ich przygotować ile kto chce, do woli. Takie chipsy można same zajadać lub do sałatek, różnych dań dodawać. Trochę długo się na nie oczekuje, ale jeśli ktoś je lubi i kupuje, to lepiej samemu przygotować i smakami świeżych chipsów się delektować.
Składniki
ŁAGODNE
- 1/2 kg pomidorów podłużnych np. limo
- suszony czosnek w proszku lub w płatkach świeżo mielony,
- suszony lubczyk ogrodowy,
- cukier puder.
PIKANTNE
- ½ kg pomidorów podłużnych np. limo,
- pieprz kolorowy świeżo mielony,
- suszona bazylia,
- sól himalajska,
- suszona papryczka chili świeżo mielona.
Przygotowanie
Pomidory myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy szypułki i kroimy w plastry.
Pomidory doprawiamy i układamy na suszarce.
Rada: jeśli nie macie suszarki można suszyć w piekarniku.
Łagodne posypujemy czosnkiem, rozkruszonym w palcach lubczykiem i cukrem pudrem.
Pikantne posypujemy bazylią, doprawiamy pieprzem chili i niewielką ilością soli himalajskie.
Dwa smaki możemy suszyć równocześnie w suszarce. Czas wynosi ok. 5 – 9 godzin w zależności od ich grubości.
Pomidory powinny stracić 3/4 swojej objętości, być mocno wysuszone ale elastyczne.
nigdy nie jadłam chipsów z pomidorów, czy smakują podobnie do tych suszonych w słoikach z oliwą?
Są bardziej wysuszone i bez oliwy 🙂 ale można je śmiało zalać oliwą np z dodatkiem ziół, czosnku tyle, ze czas suszenia jest krótszy.
Ciekawy pomysł, zapewne smak i zdjęcia super 🙂