Niektóre warzywa tylko w formie świeżej zjadałam, sałatę rzymską do nich zaliczałam. Postanowiłam, trochę inaczej ją przygotować i na ciepło z makaronem oraz kurczakiem skomponować. Filet w kostkę pokroiłam i z czosnkiem wysmażyłam, sałatę do mięsa dodałam, z ugotowanym makaronem zmieszałam, smacznie doprawiłam, listki bazylią i płatki serowe dołożyłam. Danie to jest szybkie i nieskomplikowane, w sam raz na drugie danie.
Składniki
na 2 porcje:
-
ok. 80 g makaronu farfalle,
-
1 filet z kurczaka,
-
2-3 łyżki oleju rzepakowego,
-
2 duże ząbki czosnku,
-
1 sałata rzymska mini,
-
sól do smaku,
-
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
-
1 płaska łyżeczka ziół śródziemnomorskich,
-
suszone chili świeżo mielone do smaku,
-
płatki sera regio piatto,
-
listki świeżej bazylii.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowyjemy pozostałe składniki.
Opłukanego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka, kroimy w drobną kostkę.
Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a kapustę rzymską w cienkie paski (szatkujemy).
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka z czosnkiem (soki powstałe podczas smażenia mięsa, muszą odparować). Dodajemy ziół śródziemnomorskich i doprawiamy solą do smaku. Następnie dodajemy sałatę i mieszając podsmażamy ją 2-3 min.
Dodajemy makaron, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, mieszamy, posypujemy dużą ilością pokrojonych listków bazylii i podajemy z płatkami sera regio piatto.
Rada: płatki z sera robimy za pomocą nożyka do warzyw.
Ciekawa sałatkowa propozycja, musi być pycha 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Dziękuję, pozdrawiam również 🙂
Wygląda pysznie! Składniki w moim typie! 🙂
Proste składniki i smaczne, też się zgadzam 🙂