Upieczone, kruche ciasto marmoladą wysmarowałam, a ubite białka z cukrem następnie z Maczek o smaku mango lub truskawek zmieszałam. Na wierz tarty na marmoladę białka dodałam i w piekarniku ponad godzinę wypiekałam. Tarte odstawiłam do przestygnięcia by fajnie chrupała i swoim wyglądem do kosztowania zachęcała. Kolorowe maczki nie tylko wygląd bezy zmieniły, ale i ciekawy smak dołożyły. Ja dwie takie same tarty przygotowałam tylko innych smaczków do nich dodałam i dzięki temu delikatnie w wyglądzie się różniły to jeszcze smak bezy zmieniły. Która lepsza, nie wiem i nie wybiorę, ale wiem, że z owocowymi maczkami wolę, bo bez nich pierwsze taką tarte przygotowywałam i dlatego do następnych już maczki dodawałam.
Składniki
na okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm:
ciasto:
- 250 g maki pszennej,
- 100 g schłodzonego masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru brązowego,
- szczypta soli,
- opcjonalnie 1 łyżka wody,
ponadto:
- 500 gram marmolady twardej np. wieloowocowej,
- 3 białka,
- 150 g cukru pudru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 40 g Delecta Decorada Maczek smak mango lub smak truskawkowy.
Przygotowanie
Ciasto:
Z wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie rozwałkowujemy, wyklejamy ciastem formę na tarte, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200°C ok. 20 min.
Piekarnik skręcamy do 160°C.
Na lekko przestudzone ciasto nakładamy marmoladę i ją rozprowadzamy po całej powierzchni.
Białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier puder. Na sam koniec oprószamy mąką, dodajemy 30 g maczek smak mango lub smak truskawkowy i mieszamy. Przelewamy ją na wierzch marmolady i wkładamy do piekarnika. Pierwsze 10 min pieczemy w 160°C, następnie skręcamy temp. do 130°C i tak pieczemy przez ok. 1 godz. Po upieczeniu wierzch posypujemy pozostałymi Maczkami Decorada.
0 komentarzy