Leczo zawsze w domu moja mama przygotowywała, do którego dużą ilość świeżej papryki dodawała. Ja po swojemu je zrobiłam, gdzie papryki nie użyłam. Cebulę, czosnek na boczku podsmażyłam, pomidorków koktajlowych i cukinii dołożyłam. Całość pod przykryciem dusiłam, sosem sojowym, przyprawami i ziołami doprawiłam, z chlebem podałam, a na drugi dzień z makaronem zmieszałam.
Składniki
- 300 g surowego, chudego boczku,
- 1 kg młodej cukinii,
- 3 białe cebule średniej wielkości,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 500 g pomidorków koktajlowych (żółte, czerwone),
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- liść selera,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
- pęczek zielonej pietruszki,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Czosnek kroimy w drobną kostkę, pomidorki na połówki, a cebulę w piórka.
Boczek dowolnie (paski, kostkę) w małe kawałki, a cukinię na kostkę ok. 1cm/ 1cm.
W dużym garnku o szerokim dnie podsmażamy boczek. Następnie dodajemy olej, czosnek, cebulę i całość podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pomidorki, sos sojowy, curry, seler i paprykę słodką. Całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.
Kiedy pomidory puszczą sok dodajemy cukinię i kilka min dusimy pod przykryciem. Cukinia powinna być al dente, nie musimy mieszać, a pomidorki powinny być wyczuwalne.
Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku, oraz dodajemy posiekaną pietruszkę i paprykę wędzoną.
Danie powinno być ostre, wyraziste. Wody nie potrzebujemy dodawać bo sok powstanie z pomidorków i cukinii.
0 komentarzy