Filety z warzywami w rękawie schowane, do których NATUR przyprawy zostały dodane. Trzy smaki połączone, sprawiły, że mięso zostało dobrze doprawione. Sposób pieczenia, zachował wszystkie aromaty, nie było żadnej „smakowej straty”. Mięso wyszło delikatne, soczyste, wyjątkowe, a z ryżem gotowanym z kurkumą i warzywami „stworzyło” danie proste, ale ciekawe, smaczne i na dodatek kolorowe.
Składniki
- ok. 5 filetów z kurczaka,
- 4 średnie marchewki,
- 3 białe cebule,
- 1 łyżeczka Vegeta Natur pikantna z chili,
- 1 łyżeczka Vegeta Natur z koperkiem,
- 1 łyżeczka Vegeta Natur z czosnkiem,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka sosu ciemnego sojowego,
ponadto:
- ok. 500 g ryżu jaśminowego,
- 1 kłącze kurkumy ok. 3-4 cm,
- sól,
- brukselka,
- cukier,
- zielona pietruszka,
- chili suszone mielone.
Przygotowanie
Marchew obieramy i jeśli jest duża to przekrawamy po długości, a następnie na 2-3 części, obraną cebulę kroimy na ósemki.
Filety z kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia (zawiązany jeden koniec), dodajemy marchewkę i cebulę. Mieszamy przyprawy Natur z chili, z koperkiem i z czosnkiem, wsypujemy do mięsa. Dolewamy olej rzepakowy, sos sojowy i całość dokładnie mieszamy, rękaw związujemy.
Odstawiamy na ok 1-2 godz. w chłodne miejsce.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, mięso w rękawie przekładamy na blachę od piekarnika i pieczemy ok. 30 – 40 min.
W garnku zagotowujemy wodę na ryż z dodatkiem startej na grubej tarce (lub pokrojonej w drobną kostkę) kurkumę. Wodę lekko solimy i gotujemy w niej ryż.
Rada: kurkumę najlepiej kroić w rękawiczce bo mocno farbuje.
Rada: jeśli mamy ryż w woreczkach to kurkumę zostawiamy w wodzie, jeśli luźno, to można wyciągnąć ją za pomocą sitka.
Brukselkę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
Filety z kurczaka, warzywa wyjmujemy z rękawa, sos zlewamy i dodajemy do ryżu. Danie dla całej rodziny jest gotowe, wystarczy ryż podać z mięsem, warzywami oprószyć mielonymi płatkami chili i dodać zielonej pietruszki.
0 komentarzy