Zabawne pszenne bułeczki, które nie tylko czosnek przypominają, a smak ich też mają. Ząbki czosnku w łupinach na oleju smażymy, studzimy, obieramy i zgniatamy. Razem z olejem do zaczynu drożdżowego dodajemy, zagniatamy miękkie elastyczne ciasto i kulki na bułeczki formułujemy. Można im fantazyjnie kształt nadać lub tradycyjne okrągłe bułeczki zajadać.
Składniki na 6 szt.
- 20 g świeżych drożdży,
- 200 ml ciepłej wody,
- 350 g mąki pszennej typ OO, plus mąka do podsypania,
- ½ łyżeczka cukru,
- 1 duża główka czosnku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowanie
Zaczyn drożdżowy: do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, 100 g mąki i mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą i na ok. 15 min.
Czosnek dzielimy na ząbki, nie obieramy z łupin. Na małej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek.
Rada: czas smażenia zależy od grubości ząbków, można sprawdzić za pomocą wykałaczki czy są w środku miękkie.
Czosnek studzimy, obieramy i zgniatamy za pomocą widelca, dodajemy do wyrośniętego zaczynu.
Wlewamy, przestudzony, ale lekko ciepły olej ze smażenia czosnku, dodajemy sól, pieprz i 200 g mąki. Mieszamy za pomocą dużej łyżki, a następnie zagniatamy ciasto dosypując pozostałą mąkę. Robimy kulę, zostawiamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Ciasto delikatnie zagniatamy, dzielimy na 6 części, formułujemy okrągłe bułki, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Przekładamy na blachę do pieczenia podsypaną mąką. Odstawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
Pieczemy w 200°C przez 5 min, następne 15 min w 190°C.
Przygotowanie bułek na kształt czosnku
Potrzebny będzie sznurek do pieczenia, 6 kawałków o dł. ok. 90 cm, sznurek można obtoczyć w mące. Formułowane kulki delikatnie związujemy sznurkiem tak, by utworzyć kształt czosnku, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
0 komentarzy