Połączenie gruszek z orzechami najlepiej smakuje, bo są darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając kubki smakowe.
Składniki
na 4 porcje:
- 4 gruszki,
- woda,
- 4 płaskie łyżki cukru brązowego,
- 4 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu,
- 1 laska wanilii,
- 12 kostek czekolady mlecznej,
- 4 łyżki zmielonych orzechów,
- 200 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- rodzynki.
ciasto francuskie:
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli,
- 250 g miękkiego masła,
- 200 g mąki pszennej.
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta francuskiego: do miski wsyp mąkę, dodaj wodę i sól. Mieszaj mikserem przez kilka minut z końcówką do wyrabiania ciasta. Uformuj z niego kształt kuli. Na posypaną mąką stolnicę, wyłóż ciasto, następnie je spłaszcz. Rozwałkuj ciasto o jednolitej grubości. Na środek nałóż kostkę masła i przykryj nią ciastem nakładając je na siebie, tak aby całe masło było zasłonięte. Powstałą kostkę z ciasta rozwałkuj na dość długi prostokąt. Brzegi prostokąta złóż do środka, aby spotkały się na środku. Ciasto włóż do lodówki na ok. 30 min. Ponownie rozwałkuj na prostokąt i tak samo złóż, włóż do lodówki na kolejne pół godz. Czynność tą powtórz 4 razy. Z ciasta francuskiego o grubości ok. 1 cm wytnij kółka o średnicy 4 cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 220°C ok. 25 min.
Rada: deser szybciej przygotujecie z gotowego ciasta francuskiego.
Gruszki umyj, obierz ze skórki. Do garnka wlej wody (tyle, żeby zakryła w całości gruszki), dodaj cukru brązowego, miód, cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, laskę wanilii. Wodę z przyprawami zagotuj. Włóż do niej gruszki i gotuj na małym ogniu ok. 10 min. Następnie wyjmij je, przekrój wzdłuż na 2 części, delikatnie wydrąż środek z pestkami. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj. Gorącą czekoladą wypełnij środek gruszek. Ubij słodką śmietanę z cukrem pudrem.
Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami.
0 komentarzy