Egzotyczna zupa wegetariańska z cieciorką, mun i makaronem ryżowym

12 sie, 2019 | MAKARON, Wszystkie przepisy, ZUPY | 0 komentarzy

Egzotyczna zupa ekspresowa laughing Cebula czerwona i marchewki w słupki pokrojone, grzyby mun zaparzone, wszystko lekko przesmażone następnie w bulionie warzywnym uduszone. Makaron ryżowy z tapioką i zieloną herbatą oraz cieciorka dodane, pieprzem i świeżym tymiankiem doprawiane. Szybko, smacznie, egzotycznie dzięki bulionowi mocno warzywnie – aromatycznie.

Składniki

  • 2 ząbki czosnku,
  • garść suszonych grzybów mun,
  • 1 duża cebula czerwona,
  • 2 marchewki,
  • 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ok. 100 g makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą,
  • ok. 8 dużych łyżek cieciorki -1 mała puszka,
  • bulion warzywny (bulion na 1 litr wody),
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • tymianek świeży
  • czarnuszka.

Przygotowanie

Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, po 15 min odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli były w całości. Obraną marchew kroimy na paski za pomocą nożyka do warzyw, cebulę w piórka, a czosnek w drobną kostkę.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy, olej szklimy na nim cebulę z czosnkiem, dodajemy grzyby, marchew i całość przesmażamy ciągle mieszając.

Całość zalewamy ok. 1 l wrzącej wody i dodajemy bulion warzywny do smaku (ok. 3 łyżki ). Zagotowujemy, dodajemy makaron, cieciorkę, listki tymianku i doprawiamy pieprzem do smaku.

Rada: jeśli zupa jest za gęsta wystarczy dolać tyle ile lubimy z jednoczesnym dodaniem bulionu. Wszystko zależy od wielkości warzyw.

Zupę przed podaniem posypujemy chrupiącą czarnuszką.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl