Egzotyczna zupa ekspresowa Cebula czerwona i marchewki w słupki pokrojone, grzyby mun zaparzone, wszystko lekko przesmażone następnie w bulionie warzywnym uduszone. Makaron ryżowy z tapioką i zieloną herbatą oraz cieciorka dodane, pieprzem i świeżym tymiankiem doprawiane. Szybko, smacznie, egzotycznie dzięki bulionowi mocno warzywnie – aromatycznie.
Składniki
- 2 ząbki czosnku,
- garść suszonych grzybów mun,
- 1 duża cebula czerwona,
- 2 marchewki,
- 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego,
- ok. 100 g makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą,
- ok. 8 dużych łyżek cieciorki -1 mała puszka,
- bulion warzywny (bulion na 1 litr wody),
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- tymianek świeży
- czarnuszka.
Przygotowanie
Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, po 15 min odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli były w całości. Obraną marchew kroimy na paski za pomocą nożyka do warzyw, cebulę w piórka, a czosnek w drobną kostkę.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy, olej szklimy na nim cebulę z czosnkiem, dodajemy grzyby, marchew i całość przesmażamy ciągle mieszając.
Całość zalewamy ok. 1 l wrzącej wody i dodajemy bulion warzywny do smaku (ok. 3 łyżki ). Zagotowujemy, dodajemy makaron, cieciorkę, listki tymianku i doprawiamy pieprzem do smaku.
Rada: jeśli zupa jest za gęsta wystarczy dolać tyle ile lubimy z jednoczesnym dodaniem bulionu. Wszystko zależy od wielkości warzyw.
Zupę przed podaniem posypujemy chrupiącą czarnuszką.
0 komentarzy