Ciasto francuskie pięknie tymiankiem pachnące, jest na zewnątrz chrupiące, ser środek wypełnia znakomicie i całość smakuje wyśmienicie. Jeśli jeszcze ciepłe skosztujecie to ser miękki poczujecie, można je do barszczu czerwonego podawać, albo sobie same podjadać.
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 150 g sera żółtego
- świeży tymianek,
- szczypta soli,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszona papryczka chili, świeżo mielona,
- 1-2 łyżki czarnuszki,
- 1 małe jajko.
Przygotowanie
(patrz zdjęcia)
Na jedną część ciasta francuskiego trzemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem, chili i dodajemy czarnuszkę.
Przykrywamy drugą częścią ciasta i za pomocą noża do pizzy kroimy na paski o równej szerokości ok. 2-3 cm. Ciasto przekrawamy na połowę po długości.
Każdy pasek delikatnie zwijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy ułożyć w dowolnym kształcie, np. kwadrat, serce, ja ułożyłam kwiatki, albo zostawić pojedyncze krążki. Nie dociskamy, żeby było miejsce na wyrośnięcie ciasta. Wierzch i boki smarujemy roztrzepanym jajkiem, dodatkowo posypujemy serem i czarnuszką.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do do 180°C i pieczemy ok. 15 min.
Rada: żeby ciasto dobrze rosło, można je zwinąć luźniej niż na moich zdjęciach, wyjdą jeszcze lepiej. Sprawdziłam
Bardzo fajnie wyglądają te ślimaczki połączone po upieczeniu w kwiatki, super pomysł
Pozdrawiam!
kornikwkuchni.blogspot.com
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Pyszne, chrupiące przekąski.
Dziękuję :0