Pizza z grilla ze szparagami– warzywny krążek

3 cze, 2022 | PIZZA, DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, GRILL, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Słońce dzisiaj mocno grzało, więc grillować się chciało. Ciasto wyrobiłam, na dwie duże pizze podzieliłam. Sos oczywiście musiał być domowy, bo jest w smaku wyjątkowy, ale tym razem ketchupu łagodnego dodałam i dzięki temu lekkiej słodyczy smaku nadałam.  Jedną pizzę tylko z sosem, mozzarellą i oliwkami przygotowałam, bo na taką specjalne zamówienie od syna miałam. Druga pizza jest z warzywami, która naprawdę zaskoczyła swoimi smakami, po grillowaniu wyszła znakomicie i z dodatkiem sosu smakowała wyśmienicie.

Składniki

na 2 pizze ok. 32 cm:

 sos do pizzy mój ulubiony:

  • 1 cebula czerwona,
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone),
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 30%,
  • 3 kopiate łyżki ketchupu łagodnego,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,

ciasto na dwie pizze:

  • ok. 530 g mąki pszennej typ 00,
  • 350 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 25 ml oliwy z oliwek,

pozostałe składniki:

  • 400 g sera mozzarelli, na 2 pizze,
  • oliwki zielone,
  • garść zielonych cienkich szparagów,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • młody zielony groszek lub mrożony,
  • szczypiorek,
  • listki świeżej mięty,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól, cukier do smaku,

ponadto:

  • mąka typ. 00 do wyrobienia ciasta,
  • mąka krupczatka do podsypania ok. 1 łyżki,
  • ulubiony ketchup. 

 

Przygotowanie

Rada: możemy sos przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce, ale przed pieczeniem należy ok. 30 min pozostawić w temp. pokojowej.

Sos do pizzy:

Czosnek, cebulę kroimy w kostkę, cebule dymkę w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, szklimy na nim czosnek, cebulę, białą część dymki. Następnie dodajemy pomidory z puszki (jeśli mamy w całości, można je drobniej pokroić) i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20- 30 min, od czasu do czasu mieszamy, sos nam zgęstnieje. Na końcu dodajemy ketchup, całość miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i mieszamy ze szczypiorkiem. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Ciasto na 2 duże pizze:

Wodę mieszamy z  drożdżami, cukrem i  100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą,  gładką masę.

Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka, zagarniając jak najwięcej powietrza.

Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min.  Ciasto powinno podwoić swoją objętość, dzielimy na 2 części, z każdej będziemy formułować krążek o średnicy ok. 32 cm.

Pizza z grilla – warzywny krążek:

Przygotowujemy warzywa.
Pomidorki kroimy na połowę, oliwki pozostawiamy w całości lub można pokroić w plasterki.
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki (przez wygięcie w łuk). Jeśli mamy grube szparagi, przekrawamy na połowę po długości. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru, dodajemy szparagi na 3-4 min i groszek na 2 min. Odcedzamy i przekładamy na papierowy ręcznik.

Grilla rozgrzewamy do 260°C (jeśli nie macie grilla z pokrywą, to taką pizzę można też piec w piekarniku).

Z ciasta formułujemy krążek, podsypujemy mąką krupczatką i przekładamy na kamień do pizzy.

Nakładamy sos, posypujemy serem, dodajemy szparagi, groszek, oliwki, pomidorki i wstawiamy na grilla. Przykrywamy pokrywę i pieczemy ok. 10 min, czas jednak zależy od grubości ciasta i grilla. Należy sprawdzać jak nasza pizza się piecze.

Po upieczeniu posypujemy listkami mięty, posiekanym szczypiorkiem, podajemy z sosem i ewentualnie ketchupem.

Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl