Makaron – zawsze mi smakuje… Bób – chociaż latem króluje, to teraz mrożony kupuję… Cebulka ze szczypiorkiem – to smak świeżości… Scamorza – ten dobrej jakości… tradycyjny, kremowy, miękki, twarogowy ser śmietankowy. Obiad – łatwy, wręcz banalny… Smak – ciekawy, dla mnie idealny…
Składniki
- 200 g makaronu RIGATONI,
- 500 g świeżego lub mrożonego bobu,
- pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ser scamorza.
Przygotowanie
Makaron i bób (w oddzielnych garnkach) gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Bób obieramy ze skórki. Cebulkę kroimy na plasterki, a szczypiorek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim tylko cebulkę. Następnie dodajemy bób, szczypiorek, podgrzewamy, doprawiamy solą do smaku.
Dodajemy makaron, pieprz i całość mieszamy.
Ser scamorza kroimy w słupki i dodajemy do makaronu.
0 komentarzy