Zwijane pałki z dynią

17 paź, 2014 | PIECZYWO, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Samo zdrowie! 
Mąka z pełnego przemiału to naturalne źródło drogocennych składników mineralnych, witamin i błonnika, które są niezbędnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Mąka ta powstaje ze zmielenia całego ziarna pszenicy wraz z łuską i zarodkiem. Pestki dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz podwyższeniu odporności organizmu.

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 350 g mąki z pełnego przemiału,
  • 350 ml ciepłej wody,
  • 1 plaska łyżeczka cukru, 
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 g pestek dyni.

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, 50 g mąki i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min, do wyrośnięcia zaczynu drożdżowego.

Dodajemy pozostałą część mąki, sól, dynię i wyrabiamy ciasto.

Z ciasta formułujemy placek o kształcie prostokąta o grubości ok. 1,5 cm. Kroimy na paski po szerokości. Końcówki dwóch pasków łączymy ze sobą, a pozostałą część skręcamy, końcówki również ściskamy. Na wierzch ciasta możemy powbijać pestki dyni.

 Przekładamy na blachę od piekarnika posypaną mąką i pozostawiamy do wyrośnięci na ok. 40 minut.

Pieczemy w ok. 35 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl