Samo zdrowie!
Mąka z pełnego przemiału to naturalne źródło drogocennych składników mineralnych, witamin i błonnika, które są niezbędnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Mąka ta powstaje ze zmielenia całego ziarna pszenicy wraz z łuską i zarodkiem. Pestki dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz podwyższeniu odporności organizmu.
Składniki
- 30 g świeżych drożdży,
- 50 g mąki pszennej,
- 350 g mąki z pełnego przemiału,
- 350 ml ciepłej wody,
- 1 plaska łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 100 g pestek dyni.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, 50 g mąki i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min, do wyrośnięcia zaczynu drożdżowego.
Dodajemy pozostałą część mąki, sól, dynię i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formułujemy placek o kształcie prostokąta o grubości ok. 1,5 cm. Kroimy na paski po szerokości. Końcówki dwóch pasków łączymy ze sobą, a pozostałą część skręcamy, końcówki również ściskamy. Na wierzch ciasta możemy powbijać pestki dyni.
Przekładamy na blachę od piekarnika posypaną mąką i pozostawiamy do wyrośnięci na ok. 40 minut.
Pieczemy w ok. 35 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C.
0 komentarzy