Papryka faszerowana kuskusem z cukinią, boczkiem z nutą curry – ostro, na gorąco

19 maj, 2020 | CUKINIA, DANIA GŁÓWNE, KUSKUS, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Wiosna, słoneczna, zielona, radosna. Warzywa u mnie królują i swoimi smakami czarują. Biała cebula, papryka czerwona i cukinia zielona, do tego zioła świeżo zerwane, całość złocistą przyprawą curry doprawiane. Trochę boczku, oleju smakowego, pieprzu czarnego i papryki nieźle nadziane w piekarniku zostały zapiekane. Obok pomidorki dorzucone też fajnie upieczone, z całością się idealnie komponują i z ostrym kuskusem o nucie curry delikatnie smakują. 

Składniki

  • 3 jednakowej wielkości czerwone papryki, najlepsze będą duże okrągłe,
  • 150 g cukinii,
  • 2 niewielkie młode cebule,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100 gram wędzonego chudego boczku,
  • 2 płaskie łyżeczki Vegeta Natur z curry,
  • 100 g kuskusu,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • świeży szczypiorek,
  • świeża zielona pietruszka,
  • 1 garść startego żółtego sera,

ponadto:

  • sól,
  • olej rzepakowy z rozmarynem, oregano i bazylią,
  • ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych lub cherry, zależy od wielkości.

Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobna kostkę, cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w małą kostkę lub paski.

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z dodatkiem boczku. Dodajemy przyprawę curry Vege Natur, pieprz i cukinię, całość mieszamy.

Do rondelka  (miski) wsypujemy kuskus, zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, max 0,5 cm nad powierzchnią kaszy. Czekamy, aż woda zostanie wchłonięta, 2-3 min. Kuskus mieszamy z cukinią.

Po przestygnięciu dodajemy ser, posiekaną garść szczypiorku i pietruszki, mieszamy.

Papryki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy górną część tak, aby powstał kapelusz, usuwamy pestki.

Papryki wypełniamy przygotowanym farszem, przykrywamy kapeluszem i przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Obok papryk dokładamy po kilka pomidorków, jeśli mamy większe przekrawamy je na połowę, oraz gałązki zielonej pietruszki. Warzywa skrapiamy olejem  z rozmarynem, oregano i bazylią, oprószamy solą i wlewamy niewielka ilość wody (ok. 1 cm od dna).

Wstawiamy na najniższą półkę w piekarniku rozgrzanym do 190°C. z podwójnym grzaniem od dołu i termo obiegiem.

Rada: jeśli nie macie piekarnika z w/w funkcją można piec na góra/dół w temp. 200°C.

Pieczemy ok. 30 min, jeśli woda za szybko wyparuje, uzupełniamy. 

Papryki przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i pietruszką. Nie zapominamy o dodaniu upieczonych pomidorków.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl