Wiosna, słoneczna, zielona, radosna. Warzywa u mnie królują i swoimi smakami czarują. Biała cebula, papryka czerwona i cukinia zielona, do tego zioła świeżo zerwane, całość złocistą przyprawą curry doprawiane. Trochę boczku, oleju smakowego, pieprzu czarnego i papryki nieźle nadziane w piekarniku zostały zapiekane. Obok pomidorki dorzucone też fajnie upieczone, z całością się idealnie komponują i z ostrym kuskusem o nucie curry delikatnie smakują.
Składniki
- 3 jednakowej wielkości czerwone papryki, najlepsze będą duże okrągłe,
- 150 g cukinii,
- 2 niewielkie młode cebule,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 100 gram wędzonego chudego boczku,
- 2 płaskie łyżeczki Vegeta Natur z curry,
- 100 g kuskusu,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- świeży szczypiorek,
- świeża zielona pietruszka,
- 1 garść startego żółtego sera,
ponadto:
- sól,
- olej rzepakowy z rozmarynem, oregano i bazylią,
- ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych lub cherry, zależy od wielkości.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobna kostkę, cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w małą kostkę lub paski.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z dodatkiem boczku. Dodajemy przyprawę curry Vege Natur, pieprz i cukinię, całość mieszamy.
Do rondelka (miski) wsypujemy kuskus, zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, max 0,5 cm nad powierzchnią kaszy. Czekamy, aż woda zostanie wchłonięta, 2-3 min. Kuskus mieszamy z cukinią.
Po przestygnięciu dodajemy ser, posiekaną garść szczypiorku i pietruszki, mieszamy.
Papryki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy górną część tak, aby powstał kapelusz, usuwamy pestki.
Papryki wypełniamy przygotowanym farszem, przykrywamy kapeluszem i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Obok papryk dokładamy po kilka pomidorków, jeśli mamy większe przekrawamy je na połowę, oraz gałązki zielonej pietruszki. Warzywa skrapiamy olejem z rozmarynem, oregano i bazylią, oprószamy solą i wlewamy niewielka ilość wody (ok. 1 cm od dna).
Wstawiamy na najniższą półkę w piekarniku rozgrzanym do 190°C. z podwójnym grzaniem od dołu i termo obiegiem.
Rada: jeśli nie macie piekarnika z w/w funkcją można piec na góra/dół w temp. 200°C.
Pieczemy ok. 30 min, jeśli woda za szybko wyparuje, uzupełniamy.
Papryki przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i pietruszką. Nie zapominamy o dodaniu upieczonych pomidorków.
0 komentarzy