Składniki
2 porcje:
- 100 makaronu spaghetti,
- 1 puszka pomidorów w kawałkach,
- 100 g polędwiczki wieprzowej,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule szalotki,
- 2 łyżki sosu worcetershire,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- świeża kolendra,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 10 oliwek zielonych z papryką,
- 2 plasterki sera żółtego,
- 4 mini suszone papryczki chili (do smaku),
- 2 pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie
Polędwiczkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a cebulę w cienkie paseczki. Czosnek w łupinkach przypalamy na suchej patelni, zdejmujemy, obieramy i kroimy w plasterki (dzięki takiemu podsmażaniu czosnku, patelnia, a następnie sos, przejdą jego smakiem, a sam czosnek będzie delikatny w smaku). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chili i mięso, podsmażamy często mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i podgrzewamy. Doprawiamy szczyptą cukru, sosem worcetershire, pieprzem i dodajemy kilka listków kolendry drobno posiekanych.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i mieszamy z naszym sosem.
Na talerzu przekładamy makaron w sosie, posypujemy paseczkami sera żółtego, ozdabiamy pomidorkiem z oliwką, listkami kolendry i posypujemy pieprzem.
Rada: nie podsmażamy sosu zbyt długo, ponieważ kawałki pomidorów powinny być wyczuwalne, a nie rozgotowane. Pamiętać należy o pokrojeniu cebuli w długie cienkie paski, a mięso w kosteczkę. Takie szczegóły, chociaż by podsmażony czosnek w łupinach, nadają niepowtarzalnego smaku.
0 komentarzy