Czerwone spaghetti z kawałkami pomidorów

20 paź, 2014 | MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Składniki

2 porcje:

 

  • 100 makaronu spaghetti,
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach,
  • 100 g polędwiczki wieprzowej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 łyżki sosu worcetershire,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • świeża kolendra,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 10 oliwek zielonych z papryką,
  • 2 plasterki sera żółtego,
  • 4 mini suszone papryczki chili (do smaku),
  • 2 pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie

Polędwiczkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a cebulę w cienkie paseczki. Czosnek w łupinkach przypalamy na suchej patelni, zdejmujemy,  obieramy i kroimy w plasterki (dzięki takiemu podsmażaniu czosnku, patelnia, a następnie sos, przejdą jego smakiem, a sam czosnek będzie delikatny w smaku). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chili i mięso, podsmażamy często mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i podgrzewamy. Doprawiamy szczyptą cukru, sosem worcetershire, pieprzem i dodajemy kilka listków kolendry drobno posiekanych.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i mieszamy z naszym sosem.

Na talerzu przekładamy makaron w sosie, posypujemy paseczkami sera żółtego, ozdabiamy pomidorkiem z oliwką, listkami kolendry i posypujemy pieprzem.

Rada: nie podsmażamy sosu zbyt długo, ponieważ kawałki pomidorów powinny być wyczuwalne, a nie rozgotowane. Pamiętać należy o pokrojeniu cebuli w długie cienkie paski, a mięso w kosteczkę. Takie szczegóły, chociaż by podsmażony czosnek w łupinach, nadają niepowtarzalnego smaku.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl