Składniki
marynata:
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki musztardy starofrancuska,
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 1 łyżeczka łyżka miodu,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki soku z limonki,
ponadto:
- 250 g świeżego filetu z łososia,
- 12 młodych małych ziemniaków,
- 6 ząbków czosnku,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- 150 g kurek, jak najmniejszych,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 100 ml śmietany 30 %,
- 2 łyżeczki posiekanego koperku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- sól himalajska do smaku,
- 80 ml oleju rzepakowego,
- seler naciowy.
Przygotowanie
Do naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy w niej, na czas smażenia ziemniaków.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie, przygotowanego wcześniej łososia wkładamy do piekarnika na 180°C na ok. 10 min.
Do gorącego sosu jaki powstał z pieczenia możemy dodać musztardy sarepskiej i dzięki temu będziemy mieć sos musztardowy pod łososia.
Łososia podajemy z kurkami, opieczonymi ziemniakami, czosnkiem i selerem.
Na pewno pyszne, uwielbiam i łososia i kurki, jutro zrobię na obiad 🙂
Smacznego 🙂