Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w połączeniu z kremem chrzanowym i jajkiem kolorowym, ogórkiem kiszonym i pieprzem zielonym, smakuje niebanalnie i takie babeczki z pewnością wyglądają oryginalnie. Jeśli babeczki wcześniej upieczemy, to mini przystawkę w wersji świątecznej szybko przygotujemy. Przepis na jajka we wcześniejszym poście.
Składniki
- 160 g kremu chrzanowego łagodnego – 1 słoiczek Smak,
- 2-3 ogórki kiszone,
- ziarenka marynowanego pieprzy zielonego,
- świeży koperek,
- kilka szt. różowych jajek przepiórczych,
ciasto:
- 300 mąki pszennej,
- 170 g mocno schłodzonego masła,
- ½ łyżeczka soli,
- 1 żółtko,
- opcjonalnie 2 – 3 łyżki zimnej wody.
Przygotowanie
Ciasto:
Do mąki dodajemy sól i drobno pokrojone masło. Dokładamy żółtko i energicznie zagniatamy ciasto, jeśli będzie się rozpadać, dodajemy po 1 łyżce wody. Ciasto można szybko przygotować w malakserze, wystarczy dodać wszystkie składniki i zmiksować do momentu, aż będzie się sklejać. Formułujemy kulę. Jeśli mamy twarde, zimne ciasto można od razu cienko rozwałkować. Foremki natłuszczamy.
Rada: ciasto można owinąć w folię spożywczą i dać do lodówki na ok. 30 min. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia.
Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Za pomocą literatki (szerszej od średnicy foremek) wycinamy krążki. Wykładamy nim foremki, dociskamy, a wystające ciasto odkrawamy. Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy ok. 15 min, pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Takie babeczki możemy przygotować wcześniej, nawet kilka dni.
Rada: najlepiej mieć dużą ilość foremek, czas przygotowania nam się zmniejszy, w trakcie jednych pieczenia, przygotowujemy kolejną partię. Nadmiar ciasta można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Jajka przepis https://monikismakolyki.pl/2021/03/jajka-przepiorcze-na-rozowo/
Babeczki:
Przestudzone ciasto wypełniamy kremem chrzanowym, dodajemy połówki jajek, pokrojony w kostkę ogórek, pieprz marynowany i ozdabiamy koperkiem. Rada: babeczki najlepiej przygotowywać na świeżo, partiami, chrzan powinien być mocno schłodzony.
0 komentarzy