Wielkanocne babeczki z kremem chrzanowym i różowymi jajeczkami

25 mar, 2021 | WIELKANOC, BABECZKI, PRZEKĄSKA | 0 komentarzy

 Zapraszam na babeczki niepowtarzalne, w smaku genialne. To kruche ciasto w połączeniu z kremem chrzanowym i jajkiem kolorowym, ogórkiem kiszonym i pieprzem zielonym, smakuje niebanalnie i takie babeczki z pewnością wyglądają oryginalnie. Jeśli babeczki wcześniej upieczemy, to mini przystawkę w wersji świątecznej szybko przygotujemy. Przepis na jajka we wcześniejszym poście.

Składniki

  • 160 g kremu chrzanowego łagodnego – 1 słoiczek Smak,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • ziarenka marynowanego pieprzy zielonego,
  • świeży koperek,
  • kilka szt. różowych jajek przepiórczych,

ciasto:

  • 300 mąki pszennej,
  • 170 g mocno schłodzonego masła,
  • ½ łyżeczka soli,
  • 1 żółtko,
  • opcjonalnie 2 – 3 łyżki zimnej wody.

Przygotowanie

Ciasto:

Do mąki dodajemy sól i drobno pokrojone masło. Dokładamy żółtko i energicznie zagniatamy ciasto, jeśli będzie się rozpadać, dodajemy po 1 łyżce wody. Ciasto można szybko przygotować w malakserze, wystarczy dodać wszystkie składniki i zmiksować do momentu, aż będzie się sklejać. Formułujemy kulę. Jeśli mamy twarde, zimne ciasto można od razu cienko rozwałkować. Foremki natłuszczamy.

Rada: ciasto można owinąć w folię spożywczą i dać do lodówki na ok. 30 min. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia.

Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Za pomocą literatki (szerszej od średnicy foremek) wycinamy krążki. Wykładamy nim foremki, dociskamy, a wystające ciasto odkrawamy. Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy ok. 15 min, pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Takie babeczki możemy przygotować wcześniej, nawet kilka dni.

Rada: najlepiej mieć dużą ilość foremek, czas przygotowania nam się zmniejszy, w trakcie jednych pieczenia, przygotowujemy kolejną partię. Nadmiar ciasta można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

 Jajka przepis https://monikismakolyki.pl/2021/03/jajka-przepiorcze-na-rozowo/ 

 Babeczki:

Przestudzone ciasto wypełniamy kremem chrzanowym, dodajemy połówki jajek, pokrojony w kostkę ogórek, pieprz marynowany i ozdabiamy koperkiem. Rada: babeczki najlepiej przygotowywać na świeżo, partiami, chrzan powinien być mocno schłodzony.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl