Czosnek ma ostry charakterystyczny smak, ale jeśli go podsmażymy to całkiem się zmieni, będzie miękki i delikatny. Wystarczy połączyć makaron z czosnkiem, warzywami, dodać wyrazistego sera, a szybkie i proste danie może stać się ucztą dla podniebienia.
Składniki
2 porcje:
- 150 g makaronu tagliatelle ,
- 1 główka czosnku,
- 50 g sera blue,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 3 mini papryczki,
- świeże listki oregano,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie
Czosnek obieramy i przekrawamy, na połowę jeśli ząbki są duże (po długości). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek na złoty kolor, (ma być w środku miękki, a skórka chrupiąca, trzeba pilnować żeby ich nie przypalić), dodajemy papryczki pokrojone w plasterki i doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do czosnku.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i dodajemy do czosnku. Całość posypujemy rozkruszonym serem blu, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze.
Doprawiamy czarnym pieprzem i dodajemy listki świeżego oregano.
0 komentarzy