Makaron czosnkowy z serem blue

1 gru, 2014 | MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Czosnek ma ostry charakterystyczny smak, ale jeśli  go podsmażymy to całkiem się zmieni,  będzie miękki i delikatny. Wystarczy połączyć makaron z czosnkiem, warzywami, dodać wyrazistego sera, a szybkie i proste danie może stać się ucztą dla podniebienia.

Składniki

2 porcje: 

  • 150 g makaronu tagliatelle ,
  • 1 główka czosnku,
  • 50 g sera blue,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 3 mini papryczki,
  • świeże listki oregano,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie

Czosnek obieramy i przekrawamy, na połowę jeśli ząbki są duże (po długości). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek na złoty kolor, (ma być w środku  miękki, a skórka chrupiąca, trzeba pilnować żeby ich nie przypalić), dodajemy papryczki pokrojone w plasterki i doprawiamy solą i pieprzem.

Pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do czosnku.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i dodajemy do czosnku. Całość posypujemy rozkruszonym serem blu, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze.

 Doprawiamy czarnym pieprzem i dodajemy listki świeżego oregano.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl