Babeczki bez użycia mąki i pieczenia przygotowałam, do których ani jednego jajka nie dodałam. Z gorzkiej czekolady tylko je zrobiłam, panna cottą wypełniłam. Kamyczkami i kuleczkami każdą inaczej ozdobiłam i dobrze w lodówce schłodziłam. Wyglądem do czekoladek z bombonierki są zbliżone, tylko są powiększone.
Składniki
na 8 szt.:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 200 ml mleka 3,2%,
- 60 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta,
- 10 g żelatyny do deserów Delecta,
- kuleczki zbożowe w czekoladzie do dekoracji ciast Delecta Decorada.
- kamyczki czekoladowe do dekoracji ciast Delecta Decorada.
Przygotowanie
Przygotowujemy 8 szt. silikonowych foremek do babeczek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dzielimy na kosteczki i wkładamy do suchej, metalowej miseczki. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na małym ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą, ogrzewamy powoli do całkowitego roztopienia, należy ją wymieszać.
Roztopioną czekoladą za pomocą sylikonowego pędzla, smarujemy wnętrze foremek. Odstawiamy do przestygnięcia w zimne miejsce na ok. 10 min. Następnie smarujemy jeszcze jedną warstwą czekolady i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce.
W tym czasie przygotowujemy panna cottę. Mleko i śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, podgrzewamy ciągle mieszając. Wsypujemy żelatynę, mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia, nie zagotowujemy. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Kiedy masa przestygnie wypełniamy nią czekoladowe babeczki. Pozostawiamy na chwilę, żeby delikatnie zastygła (trzeba pilnować!).
Dekorujemy kuleczkami zbożowymi i kamyczkami czekoladowymi. Jeśli zaczniemy za wcześnie je nakładać, to nam się „zatopią”, a jeśli nam całkowicie stężeje, to nie połączą się z panna cottą.
Przygotowane babeczki przekładamy do lodówki na ok. 2 godz. Następnie z każdej babeczki delikatnie odchylamy brzeg silikonowej foremki i przez jej odwrócenie zdejmujemy z czekolady.
No wyglądają cudnie!
Dziękuję 🙂
świetne 🙂
Sama słodycz 🙂
Ciężko wyjąć je z tych foremek?
Pierwsze całość przygotowujemy, wówczas wypełnienie powoduje, że czekolada się nie łamie. Najpierw stopniowo odklejamy boki dookoła, a następnie wyciągnąć babeczkę przez jej odwrócenie foremki. Nie powinno być żadnych problemów. Pozdrawiam 🙂
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
Muszę przyznać się, że faktycznie takie babeczki czekoladowe są najlepszym deserem dobrym na praktycznie każdą okazję. Ja również zachwalam sobie przede wszystkim babeczki czekoladowe z przepisu wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ i jak najbardziej jest to bardzo pyszny przepis.