Cztery koktajle jogurtowo owocowe, smaczne i zdrowe. Każdy z 200 g owoców został przygotowany, z jogurtem naturalnym zmiksowany i na różne sposoby dosładzany. Zapominamy, że tak proste, pyszne, smaczne, koktajle domowe mamy.
Przygotowanie
SŁONECZNE MANGO
Składniki:
- 200 g miąższu z mango,
- 200 ml jogurtu naturalnego gęstego,
- ½ grejpfruta czerwonego
Przygotowanie:
Miąższ z mango kroimy na mniejsze kawałki, z grejpfruta wyciskamy sok, aby otrzymać 100 ml. Owoce z jogurtem miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Nie trzeba dosładzać.
MALINOWE LOVE
Składniki:
- 200 g świeżych malin lub mrożonych,
- 300 ml jogurtu naturalnego gęstego,
- cukrem waniliowym do smaku (cukier domowy),
- listki świeżej mięty.
Przygotowanie:
Rada: żeby mieć cukier waniliowy wystarczy do słoika wsypać drobny, biały cukier i dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, ziarenka można oddzielić. Zamknąć szczelnie słoik i odstawić na min 14 dni w temp pokojowej.
Koktajl malinowy to zmiksowane owoce z jogurtem i dosłodzone cukrem waniliowym. Dodajemy listki świeżej mięty.
TRUSKAWECZKA
Składniki:
- 200 g świeżych lub mrożonych tryskawek,
- 200 ml jogurtu naturalnego gęstego,
- cukier trzcinowy do smaku,
- listki świeżej mięty.
Przygotowanie:
Owoce, jogurt na gładko miksujemy, dosładzamy, listki mięty dodajemy.
LEŚNE UNIESIENIE
Składniki:
- 100 g świeżych lub mrożonych borówek,
- 100 g jeżyn, (ja w lesie latem uzbierałam i zamroziłam),
- 200 ml jogurtu naturalnego gęstego,
- miód do smaku,
- listki świeżej mięty.
Przygotowanie:
Owoce miksujemy z jogurtem, dosładzamy miodem do smaku i ozdabiamy świeżą miętą.
0 komentarzy