Paluchy jak najdłuższe z ciasta rolujemy i w piekarniku pieczemy. Są smaczne, chrupiące i momentami ostro zaskakujące, bo jak na pieprz trafiamy to „piekło w gębie mamy”. Czyli łagodnie, łagodnie… sobie paluchy zjadamy, a momentami z zaskoczenia ostrość mamy.
Składniki
- 25 g świeżych drożdży,
- 150 g maki orkiszowej,
- 250 g mąki pszennej,
- 200 ml ciepłej wody,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soli,
- ¼ łyżeczki cukru,
- 2 łyżki marynowanego pieprzu zielonego,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy cukier, mąkę orkiszową i całość mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, sól, olej i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto spłaszczamy, dodajemy pieprz i jeszcze raz zagniatamy.
Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego (ok. 25 -30 szt. ). Z każdego kawałka rolujemy jak najcieńszy wałek i układamy na podsypanej mąką blasze z piekarnika. Będą nam potrzebne dwie blachy.
Piekarnik nastawiamy na 220°C, pieczemy ok. 15 min. Przed włożeniem do piekarnika ciasto zwilżamy wodą, za pomocą mokrej dłoni, wystarczy je „pogłaskać”.
0 komentarzy