Ten tort to smakowe zaskoczenie, istne wiosenne połączenie. Słodkich smaków w nim nie znajdziecie, ale z wielkim apetytem go zjecie. Ciasto z kuskusu przygotowałam, które z rozdrobnionym szpinakiem, czosnkiem niedźwiedzim z jajkami i majonezem zmieszałam, jeszcze po pęczku zielonej pietruszki, koperku, szczypiorku dodałam i groszku zielonego powrzucałam. Po upieczeniu i całkowitym przestudzeniu „masą kremową”, czyli majonezem posmarowałam i mnóstwem dodatków poozdabiałam. Tort wiosennie się prezentował i rewelacyjnie smakował. Takie desery to można na obiad podawać i większe kawałki ze smakiem zjadać. Z dużej ilości warzyw i ziół tort został przygotowany i z majonezem podany.
Składniki
na okrągłą formę o średnicy ok. 21 cm:
ciasto:
- 60 ml majonezu,
- 300 g kuskusu,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek zielonej pietruszki,
- pęczek koperku,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 50 g świeżego czosnku niedźwiedziego,
- 2 duże jajka,
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
- sól do smaku,
- 100 g zielonego groszku,
do dekoracji tortu:
- 250 ml majonezu,
- 100 ml soku z buraka,
- 5-6 jajek przepiórki,
- roszponka,
- świeży koperek,
- świeża zielona pietruszka,
- cebula dymka ze szczypiorkiem,
- ciście sałaty,
- listki szpinaku,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- kilka rzodkiewek,
- cebula czerwona,
- groszek,
- masło do wysmarowania formy.
Przygotowanie
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, całość smarujemy masłem.
Kuskus wsypujemy do większej miski, zalewamy 300 ml gorącej wody z dodatkiem soli, odstawiamy do przestygnięcia.
Pęczek koperku, szczypiorku i pietruszki drobno siekamy. Szpinak, czosnek niedźwiedzi miksujemy z jajkami, tak, aby uzyskać gładką masę. Mieszamy z ww. ziołami, majonezem i pieprzem, ewentualnie dodajemy sól do smaku.
Masę majonezową mieszamy z przestudzonym kuskusem (kuskus spęcznieje, wchłonie wodę, będzie al dente) oraz groszkiem. Masę przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Pieczemy w 185°C ok. 20 min.
Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Jajka gotujemy, obieramy, połowę zalewamy sokiem z buraka na czas przygotowania babki.
Ciasto układamy na liściach sałaty i szpinaku, na wierzch nakładamy majonez W i dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulkę dymkę, roszponkę, posiekany szczypiorek, przekrojone pomidorki oraz jajka białe i z soku z buraka, rzodkiewki (ponacinane, imitujące kwiatki), czerwonej cebuli pokrojonej w piórka, koperek, pietruszkę i zielony groszek.
Co za kreatywność! 🖤 Niby tylko sałatka, a wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki 🙂
Dziękuję pięknie 🙂 🙂 🙂