Wiosenny tort kuskus z kremem majonezowym – zielono mi

27 maj, 2021 | KUSKUS, PRZYSTAWKI, SZPINAK | 2 Komentarze

Ten tort to smakowe zaskoczenie, istne wiosenne połączenie. Słodkich smaków w nim nie znajdziecie, ale z wielkim apetytem go zjecie. Ciasto z kuskusu przygotowałam, które z rozdrobnionym szpinakiem, czosnkiem niedźwiedzim z jajkami i majonezem zmieszałam, jeszcze  po pęczku zielonej pietruszki, koperku, szczypiorku dodałam i groszku zielonego powrzucałam. Po upieczeniu i całkowitym przestudzeniu „masą kremową”, czyli majonezem posmarowałam i mnóstwem dodatków poozdabiałam. Tort wiosennie się prezentował i rewelacyjnie smakował. Takie desery to można na obiad podawać i większe kawałki ze smakiem zjadać. Z dużej ilości warzyw i ziół tort został przygotowany i z majonezem podany.

Składniki

na okrągłą formę o średnicy ok. 21 cm:

ciasto:

  • 60 ml majonezu,
  • 300 g kuskusu,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 50 g świeżego czosnku niedźwiedziego,
  • 2 duże jajka,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
  • sól do smaku,
  • 100 g zielonego groszku,

do dekoracji tortu:

  • 250 ml majonezu,
  • 100 ml soku z buraka,
  • 5-6 jajek przepiórki,
  • roszponka,
  • świeży koperek,
  • świeża zielona pietruszka,
  • cebula dymka ze szczypiorkiem,
  • ciście sałaty,
  • listki szpinaku,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • kilka rzodkiewek,
  • cebula czerwona,
  • groszek,
  • masło do wysmarowania formy.

Przygotowanie

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, całość smarujemy masłem.

Kuskus wsypujemy do większej miski, zalewamy 300 ml gorącej wody z dodatkiem soli, odstawiamy do przestygnięcia.

Pęczek koperku, szczypiorku i pietruszki drobno siekamy. Szpinak, czosnek niedźwiedzi miksujemy z jajkami, tak, aby uzyskać gładką masę. Mieszamy z ww. ziołami, majonezem i pieprzem, ewentualnie dodajemy sól do smaku.

Masę majonezową mieszamy z przestudzonym kuskusem (kuskus spęcznieje, wchłonie wodę, będzie al dente) oraz groszkiem. Masę przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Pieczemy w 185°C ok. 20 min.

Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Jajka gotujemy, obieramy, połowę zalewamy sokiem z buraka na czas przygotowania babki.

Ciasto układamy na liściach sałaty i szpinaku, na wierzch nakładamy majonez W i dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulkę dymkę, roszponkę, posiekany szczypiorek, przekrojone pomidorki oraz  jajka białe i z soku z buraka, rzodkiewki (ponacinane, imitujące kwiatki), czerwonej cebuli pokrojonej w piórka, koperek, pietruszkę i zielony groszek.

2 komentarze

  1. Konesso

    Co za kreatywność! 🖤 Niby tylko sałatka, a wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki 🙂

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję pięknie 🙂 🙂 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl