Święta to czas kiedy słodkościom się nie opieramy i bez wyrzutów sumienia je zjadamy. Przesadzać też nie możemy i dobrze o tym wiemy, że najlepiej się nimi delektować i z każdego rodzaju po kawałeczku smakować. Ja lubię ciasta bakaliowe, mocno owocowe, z daktylami, brzoskwiniami i migdałami, ozdobionymi orzechami. Może powiecie, że to takie zwykłe połączenie, ale jest jedno małe zaskoczenie, bo do ciasta chałwy dodałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Dzięki foremce cisto choinkowe powstało i bardziej świąteczną formę przybrało.
Składniki
na niewielką foremkę ok. 25 cm:
- 50 g mąki pszennej ekstra,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 15 g cukru wanilinowego,
- 100 g suszonych daktyli,
- 100 g suszonych brzoskwiń,
- 50 g płatków migdałowych,
- 70 g chałwy,
- 2 niewielkie jajka,
ponadto:
- masło do wysmarowania formy,
- 1 łyżka wiórek kokosowych do podsypania,
- bakalie, cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie
Piekarnik nastawiamy na 175°C.
Rada: wybierajmy daktyle i brzoskwinie, które są miękkie.
Foremkę smarujemy masłem i oprószamy wiórkami kokosowymi.
Daktyle i bakalie bardzo drobno kroimy.
Jajka miksujemy z cukrem wanilinowym i chałwą do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Połowę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do jajek i ponownie miksujemy. W pozostałej część mąki obtaczamy pokrojone bakalie. Owoce, płatki migdałowe mieszamy z ciastem, które przekładamy do foremki.
Pieczemy ok. 30 min, kiedy wierzch się zarumieni przykrywamy papierem do pieczenia.
Przed wyjęciem z piekarnika wykonujemy test patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy bakaliami.
Chciałam zrobić jeszcze na święta Mo mamy nie wykorzystana foremkę. W przepisie nie ma podanej ilości jajek ☹️. Czy mogę prosić o podanie ilości tego składnika.
Oj zapomniałam, już poprawiłam pozdrawiam i życzę wesołych świąt.