Schabowe roladki w sosie kurkowo kremowym z kaszą gryczaną

15 wrz, 2017 | DANIA GŁÓWNE, GRZYBY, KASZA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Jesień powoli nas dopada, do lasu iść wypada, grzybów pozbierać i za przyrządzania dań, z nich się zabierać. Kto o świcie do lasu wyruszy, ten z pewnością więcej znajdzie grzybowych kapeluszy, a jeśli jeszcze, wie gdzie się chowają, to szybko koszyki nimi zapełniają. A kto las ma nie po drodze, to może na bazar skoczyć na jednej nodze i kupić swoje ulubione, świeżo z lasu przyniesione. Ja kurki w sosie śmietanowym przygotowałam, do których roladki mięsne dodałam. Grzyby z kaszą gryczaną świetnie się zgrały i jeszcze lepiej smakowały.

Składniki

na ok 4-5 porcji:

roladki:

  • 0,5 kg schabu,
  • 150 g serka śmietankowego z papryką capresi,
  • 2-3 ogórki konserwowe np. o smaku chili,
  • 100 % oleju rzepakowego, 

sos kurkowo kremowy:

  • 400 g świeżych małych kurek,
  • 1 mała główka czosnku,
  • ½ cytryny,
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku,
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 150 ml wody,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka 100% oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczki przyprawy grama salama,
  • pęczek świeżego szczypiorku,

ponadto:

  • 300 g kaszy gryczanej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

roladki:

Oczyszczony, osuszony schab kroimy na cienkie plastry (kotlety), ok. 10 szt. Każdy plaster rozbijamy jak najcieniej, oprószamy solą i pieprzem.

Rada: mięso przykrywamy folią aluminiową i przez nią rozbijamy.

Ogórki kroimy w słupki, ser na połowę. Na każdym plastrze mięsa (na początku krótszego boku) układamy ser i ogórka. Długość ogórka i sera, powinna być mniejsza niż szerokość mięsa. Schab zwijamy w roladę, jak krokieta, tak żeby mięso zamknęło boki.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki. Oleju powinno być tyle, żeby mięso w połowie mogło być w nim zanurzone. Smażymy z każdej str. na złoty kolor. Roladki przekładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, następnie gorące zwijamy w folię aluminiową, żeby zachowały temperaturę.

sos kurkowo kremowy:

Oczyszczone, osuszone kurki dzielimy na mniejsze kawałki, jeśli mamy małe, pozostawiamy je w całości. Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy część kurek i całość smażymy do odparowania wody. Przekładamy do garnka o szerokim dnie,(lub do dużej patelni) i podsmażamy kolejną partię grzybów. Do kurek dodajemy startej skórki z połowy cytryny, ok. 1-2 łyżki skoku, oraz sól i pieprz do smaku. (Kilka ładnych grzybów zostawiamy, dodane zostaną na końcu).  Śmietankę mieszamy z woda, wlewamy ja do kurek i zagotowujemy, często mieszamy.

Dodajemy roladki i całość powoli gotujemy do momentu, aż śmietanka częściowo się zredukuje, będzie gęsta w formie sosu. Nie zapominamy o mieszaniu. Całość doprawiamy grama masala, a na końcu solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

W tym czasie, w lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę.

Kaszę podajemy z roladkami i sosem kremowym z kurkami. Dokładamy podsmażone, bez sosu kurki i szczypiorek do dekoracji.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl