Jesień powoli nas dopada, do lasu iść wypada, grzybów pozbierać i za przyrządzania dań, z nich się zabierać. Kto o świcie do lasu wyruszy, ten z pewnością więcej znajdzie grzybowych kapeluszy, a jeśli jeszcze, wie gdzie się chowają, to szybko koszyki nimi zapełniają. A kto las ma nie po drodze, to może na bazar skoczyć na jednej nodze i kupić swoje ulubione, świeżo z lasu przyniesione. Ja kurki w sosie śmietanowym przygotowałam, do których roladki mięsne dodałam. Grzyby z kaszą gryczaną świetnie się zgrały i jeszcze lepiej smakowały.
Składniki
na ok 4-5 porcji:
roladki:
- 0,5 kg schabu,
- 150 g serka śmietankowego z papryką capresi,
- 2-3 ogórki konserwowe np. o smaku chili,
- 100 % oleju rzepakowego,
sos kurkowo kremowy:
- 400 g świeżych małych kurek,
- 1 mała główka czosnku,
- ½ cytryny,
- pieprz czarny grubo mielony do smaku,
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 150 ml wody,
- sól do smaku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka 100% oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki przyprawy grama salama,
- pęczek świeżego szczypiorku,
ponadto:
- 300 g kaszy gryczanej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
roladki:
Oczyszczony, osuszony schab kroimy na cienkie plastry (kotlety), ok. 10 szt. Każdy plaster rozbijamy jak najcieniej, oprószamy solą i pieprzem.
Rada: mięso przykrywamy folią aluminiową i przez nią rozbijamy.
Ogórki kroimy w słupki, ser na połowę. Na każdym plastrze mięsa (na początku krótszego boku) układamy ser i ogórka. Długość ogórka i sera, powinna być mniejsza niż szerokość mięsa. Schab zwijamy w roladę, jak krokieta, tak żeby mięso zamknęło boki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki. Oleju powinno być tyle, żeby mięso w połowie mogło być w nim zanurzone. Smażymy z każdej str. na złoty kolor. Roladki przekładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, następnie gorące zwijamy w folię aluminiową, żeby zachowały temperaturę.
sos kurkowo kremowy:
Oczyszczone, osuszone kurki dzielimy na mniejsze kawałki, jeśli mamy małe, pozostawiamy je w całości. Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy część kurek i całość smażymy do odparowania wody. Przekładamy do garnka o szerokim dnie,(lub do dużej patelni) i podsmażamy kolejną partię grzybów. Do kurek dodajemy startej skórki z połowy cytryny, ok. 1-2 łyżki skoku, oraz sól i pieprz do smaku. (Kilka ładnych grzybów zostawiamy, dodane zostaną na końcu). Śmietankę mieszamy z woda, wlewamy ja do kurek i zagotowujemy, często mieszamy.
Dodajemy roladki i całość powoli gotujemy do momentu, aż śmietanka częściowo się zredukuje, będzie gęsta w formie sosu. Nie zapominamy o mieszaniu. Całość doprawiamy grama masala, a na końcu solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
W tym czasie, w lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę.
Kaszę podajemy z roladkami i sosem kremowym z kurkami. Dokładamy podsmażone, bez sosu kurki i szczypiorek do dekoracji.
0 komentarzy