Proziaki w wersji mini

27 paź, 2018 | DANIA REGIONALNE, PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Proziaki czyli chlebek sodowy, jest smaczny i wyjątkowy. Na Podkarpaciu szczególnie znany, a przepis z pokolenia na pokolenie jest przekazywany. Ciasto na bazie maślanki, kwaśnej śmietanki czy kefiru jest przygotowywane, a z niego okrągłe, prostokątne, kwadratowe, kształty są formowane. Na patelniach, blatach żeliwnych są wypiekane, z dodatkami słodkimi lub słonymi podawane. Ja mini proziaczki, tak na szybkie zjadanie przygotowałam, i z masłem czosnkowym przegryzałam. Dzieci, bez dodatków je zjadały, a do szkoły z samym masełkiem pozabierały.

Składniki

  • 2 wiejskie jajka (średniej wielkości),
  •  1 ½  łyżeczki  cukru,
  •  400 g kefiru,
  •  ok. 700 g mąki pszennej,
  •   1 ½ łyżeczki sody,
  •  2 płaskie łyżeczki soli,

ponadto:

  •  mąka do podsypania.

 

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z sodą i solą tzw. suche składniki.
Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy jajka, cukier, dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy ciasto. Na początku mieszamy za pomocą dużej np. drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy ręką.  Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). 
Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. 

Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 -1 1/2 cm wycinamy krążki dowolnej wielkości, w moim przypadku od szklanki, bo to mini proziaki. 

Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. 

Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe.

Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec).

Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką.

Składniki:

  • bryndza,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • śmietana 18%.

Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą ilością pieprzu.

4 komentarze

  1. W trybie offline

    wykorzystam przepis 🙂
    wtrybieoffline.blogspot.com/2018/10/weganski-budyn-trzyskadnikowy-na-mleku.html

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Fajnie, super, smacznego 🙂 pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Unknown

    One są po prostu pycha,sama je robiłam tyle że trochę na oko ze skladnikami?a teraz z przyjemnością wykorzystam przepis dokładniejszy,Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Zgadzam się, są pyszne, tylko trzeba wyczuć temp. smazenia, żeby nie było za szybko bo się w środku nie upieczą 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl