Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem

25 maj, 2016 | DANIA GŁÓWNE, RYŻ, Wszystkie przepisy, ZUPY | 0 komentarzy

Zupę meksykańską z mięsa świeżo mielonego przygotowałam, do której mnóstwo przypraw i warzyw dodałam. Papryki kolorowe zanim do niej dołożyłam nad palnikiem przypaliłam, następnie skórkę zeskrobałam i pokrojone warzywa w paski do zupy dodałam, dzięki temu papryki stały się delikatniejsze i z pewnością smaczniejsze. Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej dodałam.

Składniki

na ok. 4 -6 porcji:

  • 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej,
  • ryż pełnoziarnisty Uncle Bens,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,

warzywa świeże i przetworzone:

  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 średnia biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 15 pomidorków cherry,
  • 1 puszka pomidorów krojonych 400 g,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • ½  puszki kukurydzy,

przyprawy:

  • 1 łyżeczka całego kminku rzymskiego,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 mini suszona papryczka chili lub ¼ świeżej papryki chili,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • szczypta suszonego cząbru,
  • wody 800 -1000 ml.

 

Przygotowanie

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.

Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy po długości na słupki, które jeszcze dzielimy na 2 lub 3 części.

Rada: paprykę można piec w piekarniku. Całą paprykę wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Skórka z łatwością będzie odchodzić.

W garnku, najlepiej o szerokim dnie zagotowujemy 800 ml wody z kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną chili (lub posiekaną drobną świeżą papryczką chili ).

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w wiórka i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, pieprz, mieloną słodką paprykę i całość podsmażamy. Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 2 min, żeby mięso wchłonęło smak. Przekładamy do gotującej wody, mieszamy i dusimy na małym ogniu.

Na patelnię po mięsie wrzucamy w całości pomidorki cherry, przypiekamy je tylko tyle, żeby delikatnie skórka pękła. Dodajemy do niech pomidory z puszki, cukier puder  i podsmażamy ok. 4 min od momentu zagotowania.

Do mięsa dodajemy pomidory, pokrojoną w słupki paprykę i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cząber, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i mieszamy.

Smak ma być wyrazisty i ostry.

Jeśli ktoś lubi bardzo ostre danie należy doprawić je na samym końcu, kiedy wszystkie smaki się połączą.

Zupę meksykańską podajemy z ryżem, który doda całości delikatnego smaku.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl