Zupę meksykańską z mięsa świeżo mielonego przygotowałam, do której mnóstwo przypraw i warzyw dodałam. Papryki kolorowe zanim do niej dołożyłam nad palnikiem przypaliłam, następnie skórkę zeskrobałam i pokrojone warzywa w paski do zupy dodałam, dzięki temu papryki stały się delikatniejsze i z pewnością smaczniejsze. Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej dodałam.
Składniki
na ok. 4 -6 porcji:
- 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej,
- ryż pełnoziarnisty Uncle Bens,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
warzywa świeże i przetworzone:
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 1 papryka zielona,
- 1 średnia biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 15 pomidorków cherry,
- 1 puszka pomidorów krojonych 400 g,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- ½ puszki kukurydzy,
przyprawy:
- 1 łyżeczka całego kminku rzymskiego,
- 4 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- 1 mini suszona papryczka chili lub ¼ świeżej papryki chili,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- szczypta suszonego cząbru,
- wody 800 -1000 ml.
Przygotowanie
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy po długości na słupki, które jeszcze dzielimy na 2 lub 3 części.
Rada: paprykę można piec w piekarniku. Całą paprykę wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Skórka z łatwością będzie odchodzić.
W garnku, najlepiej o szerokim dnie zagotowujemy 800 ml wody z kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną chili (lub posiekaną drobną świeżą papryczką chili ).
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w wiórka i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, pieprz, mieloną słodką paprykę i całość podsmażamy. Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 2 min, żeby mięso wchłonęło smak. Przekładamy do gotującej wody, mieszamy i dusimy na małym ogniu.
Na patelnię po mięsie wrzucamy w całości pomidorki cherry, przypiekamy je tylko tyle, żeby delikatnie skórka pękła. Dodajemy do niech pomidory z puszki, cukier puder i podsmażamy ok. 4 min od momentu zagotowania.
Do mięsa dodajemy pomidory, pokrojoną w słupki paprykę i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cząber, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i mieszamy.
Smak ma być wyrazisty i ostry.
Jeśli ktoś lubi bardzo ostre danie należy doprawić je na samym końcu, kiedy wszystkie smaki się połączą.
Zupę meksykańską podajemy z ryżem, który doda całości delikatnego smaku.
0 komentarzy