Słoneczne tartelki z nutą egzotyczną

30 mar, 2021 | WIELKANOC, DESERY, SŁODKIE WYPIEKI, TARTA | 0 komentarzy

Tartelki z ciasta kruchego przygotowałam, na masę mascarpone z migdałami i marcepanem zmiksowałam. Po upieczeniu musem z pomarańczy polałam, a po przestygnięciu rozkruszonymi, suszonymi owocami drzewa bochenkowego posypałam. Tartelki wyszły niczym słońce na niebie, dlatego zapraszam do ich spróbowania też Ciebie. Smakami zaskakują i dzięki przekąsce owocowej Jackfruit Moreso egzotycznie smakują.

Składniki

 na ok. 9 foremek o średnicy 10 cm:

(na zdjęciu 8, bo 1 została zjedzona tongue-out)

ciasto:

  • 400 g mąki tortowej,
  • 40 g cukru pudru,
  • 2 żółtka M,
  • 200 g zimnego masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody.

 masa:

  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 2 jajka M,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 40 g migdałów naturalnych tartych MORESO https://moreso.pl/sklep/,
  • 80 g masy marcepanowej,

mus z pomarańczy:

  • 3- 4 pomarańcze,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,

ponadto:

  • Jackfruit suszony MORESO (ok. 15 g owoców drzewa bochenkowego ),

  • masło do natłuszczenia foremek,
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Rada: kruche spody, można upiec wcześniej i w większej ilości. Żeby ciasto wyjąć z łatwością, należy  foremki, delikatnie wysmarować masłem. 

Ciasto:

Do mąki dodajemy sól i drobno pokrojone masło. Dokładamy żółtka i energicznie zagniatamy ciasto, jeśli będzie się rozpadać, dodajemy po 1 łyżce wody. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki. Nakłuwamy i przekładamy do lodówki na 30 min do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy ok. 15 min.

 Masa:

Mascarpone, jajka, marcepan, śmietankę, miksujemy na gładką masę, mieszamy z migdałami. Wypełniamy nią przestudzone ciasto. Zmniejszamy temp do 165°C i pieczemy ok. 15 min. Pozostawiamy do schłodzenia.

Mus z pomarańczy:

Pomarańcze filetujemy (pozbywamy się skórki i błonek), żeby otrzymać ok. 350 g miąższu z sokiem.  Krótko miksujemy, powinny być wyczuwalne drobne kawałki pomarańczy. Podgrzewamy w rondelku z cukrem.

Rada: cukru dodajemy do smaku, wszystko zależy od słodyczy zawartej w owocach, jednak cukier nie może dominować.

Do żelatyny wlewamy 2 łyżkami zimnej wody na ok. 5 min, żeby spęczniała, następnie zalewamy ją (oddzielonym) gorącym sokiem z pomarańczy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i łączymy z musem. Pozostawiamy do schłodzenia, kiedy będzie delikatnie zastygać, nakładamy na tartelki. Pozostawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godz.

Jackfruit suszony Moreso, miksujemy i posypujemy nimi tartelki.

Rada: najlepiej będą smakować, jak suszone owoce dodamy przed podaniem tarte lek, wówczas będą idealnie chrupiące. Owoce można zmiksować i zamknąć w słoiczku, a przed podaniem, na świeżo je trartelki obsypać.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl