Tarta migdałowo orzechowa z prażonym słonecznikiem

17 paź, 2015 | SŁODKIE WYPIEKI, TARTA, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

 Ta tarta zapewne Wam posmakuje, bo jak słodki baton smakuje. Jest bardzo sycąca, w smaku zaskakująca. Orzechy, migdały słonecznik z cukrem uprażyłam, ze śmietanką, masłem, jajkami połączyłam, na ciasto przełożyłam, sezamu dołożyłam, 25 min poczekałam i gotową tatrę już miałam. Zarówno na ciepło smakowała, ale po schłodzeniu jeszcze lepszy smak miała.

Składniki

ciasto:

  • 100 g schłodzonego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka wody,

masa:

  • 150 g tartych migdałów Back Mit,
  • 100 g tartych orzechów włoskich Back Mit,
  • 100 g łuskanego słonecznika,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 2 duże jajka,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 50 g stopionego masła,
  • 4 łyżki czarnego sezamu .

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Piekarnik nastawiamy na 200°C,  pieczemy ok. 20 min. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masa:

Migdały i orzechy  mieszamy z 50 g cukru i prażymy na dużej patelni, odstawiamy (przesypujemy) do przestygnięcia. Na tej samej patelni prażymy słonecznik z dodatkiem 50 g cukru trzcinowego. Pilnujemy, żeby się nie przypalił, odstawiamy do przestygnięcia. 

Masło roztapiamy i studzimy.

Jajka miksujemy z dodatkiem 50 g cukru na kogel –mogel, dolewamy przestudzone masło, śmietankę i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy bakalie, słonecznik i całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto, wierzch posypujemy sezamem i pieczemy 200°C ok. 25 min.

Rada: 50 g cukru = ok. 4 płaskie łyżki cukru.

4 komentarze

  1. ami

    Brzmi i wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Tak była pyszna 🙂

      Odpowiedz
  2. Anonimowy

    O tak wygląda przepysznie i brzmi ciekawie 🙂 muszę spróbować

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl