Ta tarta zapewne Wam posmakuje, bo jak słodki baton smakuje. Jest bardzo sycąca, w smaku zaskakująca. Orzechy, migdały słonecznik z cukrem uprażyłam, ze śmietanką, masłem, jajkami połączyłam, na ciasto przełożyłam, sezamu dołożyłam, 25 min poczekałam i gotową tatrę już miałam. Zarówno na ciepło smakowała, ale po schłodzeniu jeszcze lepszy smak miała.
Składniki
ciasto:
- 100 g schłodzonego masła,
- 200 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 łyżka wody,
masa:
- 150 g tartych migdałów Back Mit,
- 100 g tartych orzechów włoskich Back Mit,
- 100 g łuskanego słonecznika,
- 150 g cukru trzcinowego,
- 2 duże jajka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 50 g stopionego masła,
- 4 łyżki czarnego sezamu .
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masa:
Migdały i orzechy mieszamy z 50 g cukru i prażymy na dużej patelni, odstawiamy (przesypujemy) do przestygnięcia. Na tej samej patelni prażymy słonecznik z dodatkiem 50 g cukru trzcinowego. Pilnujemy, żeby się nie przypalił, odstawiamy do przestygnięcia.
Masło roztapiamy i studzimy.
Jajka miksujemy z dodatkiem 50 g cukru na kogel –mogel, dolewamy przestudzone masło, śmietankę i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy bakalie, słonecznik i całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto, wierzch posypujemy sezamem i pieczemy 200°C ok. 25 min.
Rada: 50 g cukru = ok. 4 płaskie łyżki cukru.
Brzmi i wygląda przepysznie 🙂
Tak była pyszna 🙂
O tak wygląda przepysznie i brzmi ciekawie 🙂 muszę spróbować
Dziękuję 🙂