Ciasteczka z nadzieniem piernikowo – owocowym, z nutą cynamonu

13 wrz, 2018 | CIASTECZKA, ROGALE, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Apetyt na pierniczki to łatwa sprawa, bo je zjadasz, tylko czeka Cię do sklepu wyprawa. Ja, trochę bardziej się wysiliłam, kilka paczek od razu zakupiłam, bo apetyt na pieczenie złapałam, więc ciasteczka z piernikowym nadzieniem przygotowałam. Ciasto wyszło bardzo kruche -wyjątkowe, lekko cynamonowe. Nadzienie to morele, daktyle, pierniki lukrowane, delikatnie kwaśną konfiturą zmieszane. W cieście je zakręciłam, po upieczeniu i przestygnięciu cukrem pudrem oprószyłam. Apetyt na pierniki i pieczenie zaspokoiłam, a smakiem ciasteczek najbliższych zaskoczyłam. Bardzo im posmakowały, bo szybko poznikały.   

Składniki

na ok. 40 szt.:

ciasto:

  • 400 g mąki krupczatki,
  • 150 g masła,
  • 1 opakowanie suchych drożdży (na 0,5 kg mąki),
  • 2 żółtka,
  • 1 opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem (15 g),
  • 150 g śmietany 18%,
  • szczypta soli,

nadzienie:

  • 150 g suszonych daktyli bez pestek (lepsze będą miękkie),
  • 100 g suszonych moreli,
  • 1 żółtko,
  • 1 opakowanie pierników „Serca lukrowane w kratkę” KOPERNIK TORUŃ 120 g, lub
    Serca Toruńskie lukrowane,
  • 4 duże łyżki konfitury z owoców leśnych lub innych lekko kwaśnych,

ponadto:

  • mąka krupczatka do podsypania,
  • cukier puder trzcinowy lub zwykły do oprószenia.

Przygotowanie

Ciasto:

Suche składniki: mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem z cynamonem i solą. Masło kroimy na mniejsze kawałki. W mikserze miksujemy żółtka ze śmietaną. Dodajemy masło, suche składniki i całość krótko miksujemy lub zagniatamy na gładką masę.

Ciasto powinno być miękkie, delikatne. Formułujemy kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i przykrywamy. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie:

Pierniki, daktyle i morele kroimy na mniejsze kawałki. Pierwsze na drobno miksujemy pierniki, następnie dodajemy owoce, żółtko i dżem. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej (klejącej) masy.

Rada: jeśli składniki się nie połączą, będą się rozsypywać, można dodać konfitury.

Ciasto dzielimy na 4 – 5 części. Każdą z nich po kolei rozwałkujemy (średnica około 22 cm), za pomocą nożyka do ciasta lub pizzy dzielimy na 9 równych trójkątów.  Na każdy kawałek (przy najszerszej str., czyli po obwodzie) nakładamy po jednej łyżeczce nadzienia. Delikatnie zwijamy chowając w nim nadzienie.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy str. łączenia ciasta.

Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasteczka wkładamy na środkową półkę i pieczemy ok. 15 – 20 min, aż się zarumienią. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Kiedy ciastka się pieką, przygotowujemy kolejną porcję. 

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl