Lubię risotto przygotowywać, chociaż wymaga ciągłego pilnowania, ale co się nie robi dla ulubionego dania. Na jednej dużej patelni pyszności z ryżu powstają, tylko dodatki się zmieniają. Dzisiaj polecam risotto na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo „namieszała” i fajnej chrupkości dodała. Soli mało co użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to, całość dobrze pieprzem wyostrzyłam i w max. 30 min pysznym obiadem się cieszyłam.
Składniki
- 250 g ryżu risotto,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
- 1 duża biała cebula,
- 1 duży filet z kurczaka lub dwa mniejsze,
- 100 g czerwonej kapusty,
- 300 g mrożonych warzyw na patelnię z orientalną przyprawą Hortex,
- ok. 700 ml bulionu,
- 1 łyżka masła,
- pieprz czarny grubo mielony do smaku,
- listki świeżej mięty,
- ser żółty twardy np. grana padano,
marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego.
Przygotowanie
Marynata: w misce mieszamy sos sojowy z pieprzem i kurkumą.
Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do marynaty, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów.
W rondelku podgrzewamy bulion i pozostawiamy na małym ogniu, ma być cały czas gorący.
Kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy gorącą wodą.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem cukru i soli.
Do cebuli dodajemy mrożone orientalne warzywa, ryż i całość podgrzewamy na wysokim ogniu ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju. Następnie wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy mięso z marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będą idealne. Nie zapominamy o mieszaniu. Na samym końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy na ostro pieprzem, do smaku przyprawą orientalną i solą (z solą uważamy, bo bulion i kurczak z marynaty jest słony), mieszamy.
Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż i warzywa.
Risotto podajemy z żółtym serem, startym lub płatkami (płatki uzyskamy za pomocą nożyka do obierania warzyw). Całość ozdabiamy listkami świeżej mięty.
Kurczak o orientalnym smaku to najlepszy sposób na jego oryginalne przyrządzenie. Szczególnie upodobałem sobie piersi z kurczaka w pieprzu czarnym, oregano oraz cynamonie, zajrzyj na portal o przyprawach na którym to najdziesz informacje o najlepszych połączeniach smaków orientalnych z dobrze nam znanymi.
Dziękuję za zaproszenie 🙂